Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kosterwoning van de Doopsgezinde Gemeente te Graft-Noordeinde in Noordeinde

Kerkelijk Gebouw

Noordeinde 20
1485EV Noordeinde (gemeente Graft De Rijp)
Noord Holland

Bouwjaar: 1881


Beschrijving van Kosterwoning van de Doopsgezinde Gemeente te Graft-Noordeinde

Inleiding KOSTERSWONING van de Doopsgezinde Gemeente te Graft-Noordeinde, in 1881 gebouwd ten noorden van de Doopsgezinde Vermaning uit 1874 (Noordeinde 18) in traditioneel-ambachtelijke, streekeigen bouwtrant. Omschrijving De kosterswoning is gebouwd op rechthoekige plattegrond met aan de achterzijde (O) een uitbouw, die van ondergeschikte betekenis is. De woning bestaat uit één bouwlaag onder zadeldak met zwart geglazuurde pannen. De voorgevel (W) heeft een klokvormig houten voorschot (vernieuwd) met in het midden een zesruitsschuifvenster. De pui is opgetrokken uit baksteen in halfsteens verband op gecementeerde plint en bevat twee zesruitsschuifvensters naast een deur met levensboom in bovenlicht. Voor de deur is een stoep geplaatst. De zijgevels bestaan uit horizontale houten delen (rabat) op een bakstenen plint. Langs de zijgevels en de achtergevel is een houten goot op klossen aangebracht. De achtergevel (O) is eveneens geheel van hout op een bakstenen plint. De pui bestaat uit horizontale delen (rabat) met een zesruits raam en een deur (welke door een aanbouw aan het zicht is onttrokken), de geveltop uit verticale delen (rabat) met in het midden in oorsprong een luik met een drie-ruits bovenlicht. De geveltop is tevens voorzien van windveren en een makelaar. Waardering De kosterswoning is van algemeen belang uit architectuur- en cultuur-historisch oogpunt, vanwege de grotendeels gaaf bewaard gebleven hoofdvorm en detaillering, het materiaalgebruik en als historisch-functioneel onderdeel van het Vermanings-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506484
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kosterwoning van de Doopsgezinde Gemeente te Graft-Noordeinde in Noordeinde

Doopsgezinde vermaning gebouwd ter vervanging van een houten kerk

Noordeinde 18
Noordeinde (Gemeente Graft De Rijp)
Inleiding Doopsgezinde VERMANING, in 1874 gebouwd ter vervanging van een houten kerk. In 1873 is door architect J.H. Lehman een ontwerptek..

De waterput is opgebouwd uit baksteen, voorzien van een hardstenen afdekplaat met geperforeerde ijzeren deksel. Aan de noordzijde bevindt zich een gie ..

Noordeinde 18
Noordeinde (Gemeente Graft De Rijp)
Inleiding Ten noordoosten van de kerk bevindt zich een WATERPUT. Via een goot van het kerkgebouw werd regenwater vanaf het kerkdak in de pu..

Brug die de verbinding vormt tussen het perceel waarop de vermaning en kosterswoning zijn gelegen en de evenwijdig aan de sloot lopende weg. De brug b ..

Noordeinde 18
Noordeinde (Gemeente Graft De Rijp)
Inleiding BRUG die de verbinding vormt tussen het perceel waarop de vermaning en kosterswoning zijn gelegen en de evenwijdig aan de sloot l..

De voormalige pastorie

Noordeinde 16
Noordeinde (Gemeente Graft De Rijp)
Omschrijving De voormalige PASTORIE is gebouwd op rechthoekig grondvlak en bestaat uit één bouwlaag van paarsrode baksteen in kruisverban..

De brug over de wegsloot bestaat uit twee betonnen landhoofden die over de sloot met elkaar zijn verbonden door een samenstelsel van houten planken. H ..

Noordeinde 16
Noordeinde (Gemeente Graft De Rijp)
Inleiding BRUG die de verbinding vormt tussen het perceel waarop de voormalige pastorie van de Doopsgezinde Vermaning is gelegen en de even..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kosterwoning van de Doopsgezinde Gemeente te Graft-Noordeinde in Noordeinde

Foto's (5)