Meer dan 63.000 rijksmonumenten

De waterput is opgebouwd uit baksteen, voorzien van een hardstenen afdekplaat met geperforeerde ijzeren deksel. Aan de noordzijde bevindt zich een gietijzeren pomp; aan de westzijde een ingemetseld kr .. in Noordeinde

Noordeinde 18
1485EV Noordeinde (gemeente Graft De Rijp)

Bouwjaar: 1874

Beschrijving van De waterput is opgebouwd uit baksteen, voorzien van een hardstenen afdekplaat met geperforeerde ijzeren deksel. Aan de noordzijde bevindt zich een gietijzeren pomp; aan de westzijde een ingemetseld kr ..

Inleiding Ten noordoosten van de kerk bevindt zich een WATERPUT. Via een goot van het kerkgebouw werd regenwater vanaf het kerkdak in de put opgevangen. Omschrijving De waterput is opgebouwd uit baksteen, voorzien van een hardstenen afdekplaat met geperforeerde ijzeren deksel. Aan de noordzijde bevindt zich een gietijzeren pomp; aan de westzijde een ingemetseld kruis van witte geglazuurde steen. Waardering De waterput is van belang als historisch-functioneel onderdeel van het Vermaning-complex. Tevens heeft de waterput cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de voormalige functie ten behoeve van de gemeentelijke watervoorziening, en vanwege de gaafheid en zeldzaamheid van het bouwtype. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)