Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De voormalige pastorie in Noordeinde

Kerkelijk Gebouw

Noordeinde 16
1485EV Noordeinde (gemeente Graft De Rijp)
Noord Holland

Bouwjaar: 1862 (eerste steen)


Beschrijving van De voormalige pastorie

Omschrijving De voormalige PASTORIE is gebouwd op rechthoekig grondvlak en bestaat uit één bouwlaag van paarsrode baksteen in kruisverband, onder schilddak met zwart geglazuurde Hollandse pannen aan de voorzijde (W) en grijze Hollandse pannen aan de achterzijde (O). Zowel in het voor- als in het achterdakschild bevindt zich in het midden een dakkapel die later is toegevoegd. De voorgevel (W) met houten gootlijst is symmetrisch ingedeeld en bevat twee zesruits schuiframen ter weerszijden van de voordeur met levensboom in bovenlicht. Rechtsonder in de voorgevel is een gedenksteen aangebracht met daarop de eerste steen legging (1862) vermeld. De achtergevel (O) bevat onder meer drie zesruits ramen en een deur in het midden. De zijgevel aan de zuidzijde bevat links een zesruits schuifraam en rechts in oorsprong eenzelfde raam. (Bij dit raam en bij de ramen in de achtergevel is het onderste schuifraam omstreeks 1900 door een openslaand raam vervangen.) De noorderlijke zijgevel is blind. Waardering De voormalige pastorie van de v.m. Doopsgezinde Vermaning is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het pastorie-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506477
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De voormalige pastorie in Noordeinde

De brug over de wegsloot bestaat uit twee betonnen landhoofden die over de sloot met elkaar zijn verbonden door een samenstelsel van houten planken. H ..

Noordeinde 16
Noordeinde (Gemeente Graft De Rijp)
Inleiding BRUG die de verbinding vormt tussen het perceel waarop de voormalige pastorie van de Doopsgezinde Vermaning is gelegen en de even..

Schuur gebouwd ten zuidoosten van de voormalige pastorie van de Doopsgezinde Vermaning

Noordeinde 16
Noordeinde (Gemeente Graft De Rijp)
Inleiding SCHUUR, in 1881 gebouwd ten zuidoosten van de voormalige pastorie van de Doopsgezinde Vermaning. N.B. De uitbreiding aan de zuid..

Doopsgezinde vermaning gebouwd ter vervanging van een houten kerk

Noordeinde 18
Noordeinde (Gemeente Graft De Rijp)
Inleiding Doopsgezinde VERMANING, in 1874 gebouwd ter vervanging van een houten kerk. In 1873 is door architect J.H. Lehman een ontwerptek..

De waterput is opgebouwd uit baksteen, voorzien van een hardstenen afdekplaat met geperforeerde ijzeren deksel. Aan de noordzijde bevindt zich een gie ..

Noordeinde 18
Noordeinde (Gemeente Graft De Rijp)
Inleiding Ten noordoosten van de kerk bevindt zich een WATERPUT. Via een goot van het kerkgebouw werd regenwater vanaf het kerkdak in de pu..

Brug die de verbinding vormt tussen het perceel waarop de vermaning en kosterswoning zijn gelegen en de evenwijdig aan de sloot lopende weg. De brug b ..

Noordeinde 18
Noordeinde (Gemeente Graft De Rijp)
Inleiding BRUG die de verbinding vormt tussen het perceel waarop de vermaning en kosterswoning zijn gelegen en de evenwijdig aan de sloot l..

Kaart & Routeplanner

Route naar De voormalige pastorie in Noordeinde

Foto's (2)