Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wegkapel in Heijenrath

Kerkelijk Gebouw

Grote Bosweg 2
6276PK Heijenrath (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Wegkapel

Inleiding BIDKAPEL ter ere van de Heilige Maria, gelegen midden in het gehucht Heijenrath ten zuiden van een kruispunt van wegen naar Landraad, Beutenaken en Teuve (België). Datering tweede helft 19 de eeuw. De kapel is fraai gesitueerd nabij de Grote Bosweg en is omgeven door groenaanplant en een laag natuurstenen muurtje met kolommen. In de kapel zijn restanten van bouwmateriaal van oudere kapellen verwerkt. De dakbedekking is van recentere datum. Omschrijving De vrijstaande kapel heeft een in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt afgedekt met een zadeldak met shingles. Het toegepaste bouwmateriaal is kalksteen. Rondboogvormige entree met smeedijzeren hek. Stalen rondboogvormige vensters. Entree en vensters hebben decoratieve natuurstenen omlijstingen. De frontgevel loopt uit in een topgevel met hierin een kleine beeldennis met Mariabeeldje, en bekroond met een stenen kruis. Langs de dakrand is een decoratieve natuurstenen band aangebracht. De randen van de frontgevel zijn afgewerkt met baksteen. Aan de achterzijde heeft de kapel afgeschuinde hoeken. Van het interieur zijn onder meer van belang: terrazzo vloer met hierin een stervorm; houten altaar; rondboogvormige beeldennis met Mariabeeld; tongewelf. Waardering De Mariakapel te Slenaken is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De kapel bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De continuïteit van de functie is mede gematerialiseerd door het hergebruik van oude bouwmaterialen. Ensemblewaarde ontleent de kapel aan de bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Slenaken te weten de kern Heijenrath. De Mariakapel vormt door de landelijke ligging een markeringspunt tussen een drietal dorpen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506472
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wegkapel in Heijenrath

Langgerekte hoeve met haakse vleugel; vakwerk

Heijenratherweg 15
Heijenrath (Gemeente Gulpen Wittem)
Langgerekte hoeve met haakse vleugel; vakwerk XIX A.

Hoeve van baksteen

Waterstraat 2
Slenaken (Gemeente Gulpen Wittem)
Hoeve van baksteen, XVIII, met ingang en vensters in segmentboogomlijstingen van Naamse steen. Stal in het verlengde van het woonhuis uit 17..

Terrein waarin steenformatie met slijpsporen van stenen bijlen ('Slijpsteen van Slenaken')

Tussen de Grensweg en de Gilverderweg, tegen de Nederlands/Belgische grens
Slenaken (Gemeente Gulpen Wittem)
Terrein waarin steenformatie met slijpsporen van stenen bijlen. Datering: Neolithicum. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Pastorie

Dorpsstraat 12
Slenaken (Gemeente Gulpen Wittem)
PASTORIE, XVIII B. Groot bakstenen huis met verdieping en zadeldak. Voorgevel van vijf traveeën. Ingang en vensters in segmentboogomlijstin..

Vakwerkhuis

Julianastraat 50
Epen (Gemeente Gulpen Wittem)
Vakwerkhuis, XIX A.

Kaart & Routeplanner

Route naar Wegkapel in Heijenrath

Foto's (1)