Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoeve Vogelzang in Eys

Boerderij

Mr dr Froweinweg 67
6287CB Eys (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van Hoeve Vogelzang

Inleiding "Hoeve Vogelzang" is een in traditioneel-ambachtelijke stijl gebouwde GESLOTEN HOEVE met een woonhuis tweede helft 19 de eeuw en oudere bedrijfsgebouwen. De hoeve is markant gesitueerd in het glooiende landschap buiten de bebouwde kom van de kern Eys. Vogelzang wordt al in 1539 vermeld. Op de kaart van Tranchot (1803) staat de hoeve als "Goudenrathhof" aangegeven. Het kadastrale minuutplan van ca. 1835 toont een binnenplaats omsloten door twee haakvormig aangelegde gedeelten. In een der gevels van het bedrijfsgedeelte rond de binnenplaats vormen muurankers het jaartal 1727. Het woonhuis vormt een onlosmakelijke eenheid met de oudere bedrijfsgebouwen. De naoorlogse aanbouw en bijbouw zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving Hoeve rondom een gesloten binnenplaats, omgeven door gebouwen van Kunrader steen deels met venster- en deuromlijstingen van baksteen. Het geheel heeft een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken met Hollandse pannen. De zuidvleugel met iets breder woongedeelte werd gebouwd in de tweede helft van de 19 de eeuw. Deze vleugel wordt aan de oostkant afgesloten door een topgevel, waarin bakstenen vensteromlijstingen gekoppeld zijn aan een hoger opgaande rondboogomlijsting als middenmotief. Achter de boerderij een klein bakhuis geheel opgetrokken in Kunrader steen met een pannenzadeldak. Waardering De Hoeve Vogelzang is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De boerderij bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik en wegens de karakteristieke hoofdvorm van de schikking van gebouwen rondom een hof, en de ornamentiek. Het object bezit ensemblewaarde vanwege de markante situering in het glooiende landschap nabij de bebouwde kom van de kern Eys waardoor de agrarische relatie tot het grondgebruik tot uitdrukking wordt gebracht. De hoeve is tenslotte van algemeen belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Tevens bezit Hoeve Vogelzang zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506471
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoeve Vogelzang in Eys

Bulkemsmolen. Gebouwen grotendeels van Kunradersteen om binnenplaats. Bovenslagmolen; oud rad en werk

Bulkemstraat 43
Simpelveld
Bulkemsmolen. Gebouwen grotendeels van Kunradersteen om binnenplaats, XIX A. Bovenslagmolen; oud rad en werk.

Hoeve met binnenplaats; van Kunradersteen en baksteen

Bulkemstraat 41
Simpelveld
Hoeve met binnenplaats; van Kunradersteen en baksteen, 1842.

Buitenplaats Goedenraad: Hoofdgebouw

Mr dr Froweinweg 61
Eys (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving KASTEEL, bestaat uit een symmetrisch vierkant hoofdgedeelte (XVIII en ouder) en een naar het zuiden gerichte smallere zijvleug..

Buitenplaats Goedenraad: Parkaanleg

Mr dr Froweinweg 61
Eys (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. binnenplaats c. landschapspark d. voormalige moestuin e. siertuin f. weiland g. ove..

Buitenplaats Goedenraad: Bijgebouwen

Mr dr Froweinweg 61
Eys (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving BIJGEBOUWEN, bestaand uit de U-vormige hoeve, die met het kasteel de binnenplaats omsluit, XVIII en ouder en twee losstaande ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoeve Vogelzang in Eys

Foto's (3)