Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariakapel in Slenaken

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 57
6277NC Slenaken (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Mariakapel

Inleiding In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl in 1880 gebouwde vrijstaande BIDKAPEL ter ere van de Heilige Maria. De kapel is onderaan een helling gesitueerd aan het begin van de bebouwing van de kern Slenaken. Omschrijving De vrijstaande bidkapel heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een zadeldak met shingles. Het toegepaste bouwmateriaal van het muurwerk is baksteen en natuursteen. De kapel heeft een rondboogvormige ingang met smeedijzeren hek. Natuurstenen toegangspoortomlijsting. Boven de ingang is geschilderd "H. Maria bid voor ons". Voorgevel met decoratieve afsluiting geflankeerd door twee bakstenen kolommen met krul- en bolornamenten. Onder de dakrandis een band van siermetselwerk aangebracht. Rondboogvormige vensters met glas-in-lood, deels met gekleurd glas. Smeedijzeren muurankers vormen het jaartal 1880. Inwendig resteert in deze kapel de originele plavuizenvloer. Waardering Deze bidkapel ter ere van de Heilige Maria is cultuurhistorisch van belang als een bijzondere uitdrukking van een geestelijke- en een typologische ontwikkeling. De kapel bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde en is van belang vanwege de bijzondere ornamentiek en materiaalbehandeling. Ensemblewaarde ontleent deze kapel aan haar situering aan het begin van de bebouwing van het dorp Slenaken. Het object is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506469
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariakapel in Slenaken

Broekhof; met binnenplaats; van baksteen

Dorpsstraat 55
Slenaken (Gemeente Gulpen Wittem)
Broekhof; met binnenplaats; van baksteen. Boven de toegangspoort gevelsteen met het jaartal 1799.

Molen van Slenaken

Dorpsstraat 50
Slenaken (Gemeente Gulpen Wittem)
Molenhoeve; twee vleugels van baksteen:; ankers 1773. In het westelijk gedeelte van het zuidelijk gebouw de Broek- of Broekermolen, plaatsel..

Sint Annakapel, een klein bakstenen wegkapelletje

Kerkdelstraat / Schilbergerweg
Slenaken (Gemeente Gulpen Wittem)
Sint Annakapel, een klein bakstenen wegkapelletje, 1715.

Pastorie

Dorpsstraat 12
Slenaken (Gemeente Gulpen Wittem)
PASTORIE, XVIII B. Groot bakstenen huis met verdieping en zadeldak. Voorgevel van vijf travee├źn. Ingang en vensters in segmentboogomlijstin..

Hoeve van baksteen

Waterstraat 2
Slenaken (Gemeente Gulpen Wittem)
Hoeve van baksteen, XVIII, met ingang en vensters in segmentboogomlijstingen van Naamse steen. Stal in het verlengde van het woonhuis uit 17..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)