Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baarhuis en toegangshek op negentiende-eeuwse kerkhof, rondom de van oorsprong veertiende-eeuwse kerk (RM nr. 39905), die tegenwoordig wordt gebruikt door de Hervormde Gemeente in Paasloo

Graf Begraafplaats

Binnenweg 2
8378JH Paasloo (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1890 (baarhuisje) late 19e eeuw (hek) 1890 ca. 1890 (baarhuisje) late 19e eeuw (hek)


Beschrijving van Baarhuis en toegangshek op negentiende-eeuwse kerkhof, rondom de van oorsprong veertiende-eeuwse kerk (RM nr. 39905), die tegenwoordig wordt gebruikt door de Hervormde Gemeente

Inleiding Eind 19e eeuws baarhuis en toegangshek op negentiende eeuwse kerkhof, rondom de van oorsprong veertiende eeuwse kerk (RM nr. 39905), die tegenwoordig wordt gebruikt door de Hervormde Gemeente. De begraafplaats kan worden betreden via het smeedijzeren toegangshek. Het baarhuisje staat ten westen achter de kerk. De grafmonumenten zijn van lokaal/regionaal belang en voor bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang. Omschrijving Het baarhuisje is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en heeft een met Hollandse pannen gedekt zadeldak met versierde windveren. In de voorste kopgevel met hoeklisenen bevinden zich zware, getoogde inrijdeuren met sierlijke panelen in beide deurvleugels, een rond venstertje met gietijzeren roosters schuin boven de bovenhoeken van de entree, met daarboven een getoogde uitgemetselde lijst zonder invulling. De twee traveeën lange zijgevels zijn voorzien van getraliede ronde vensters tussen lisenen. In de achterste kopgevel bevindt zich één, eveneens getralied rond venster. Het smeedijzeren toegangshek hangt aan gecanneleerde gietijzeren hekpijlers met smeedijzeren vleugelstukken. Waardering Het karakteristieke baarhuisje en het smeedijzeren hek maken integraal deel uit van het ensemble van de overigens veel oudere kerk met het omringende kerkhof. Derhalve en vanwege de functie hebben baarhuisje en hek zowel ensemble- als cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506467
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Baarhuis en toegangshek op negentiende-eeuwse kerkhof, rondom de van oorsprong veertiende-eeuwse kerk (RM nr. 39905), die tegenwoordig wordt gebruikt door de Hervormde Gemeente in Paasloo

Hervormde kerk

Binnenweg 2
Paasloo (Gemeente Steenwijkerland)
Bakstenen kerk uit begin 16e eeuw; in de 17e eeuw gewijzigd. Driebeukige aanleg met inwendig houten gebinten. Eenklaviers orgel in 1920 gem..

Vervenershuisje

Spinnerslaan 17
Paasloo (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding In de negentiende eeuw was deze buurt een turfkolonie met veel door turfmakers en turfbazen gebouwde woningen zoals deze. Dergeli..

Rijksbergplaats voor kunstschatten gebouwd in de bossen bij Paasloo

Paasloregel 77
Basse (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding In 1942 is in opdracht van de Staat der Nederlanden deze rijksbergplaats voor kunstschatten gebouwd in de bossen bij Paasloo. Op ..

R.K. St.-Willibrorduskerk

Hoofdstraat 92
Oldemarkt (Gemeente Steenwijkerland)
R.K.Kerk van de H.Willibrordus. Driebeukige neogotische hallenkerk zonder transept; het lagere, driezijdig gesloten koor geflankeerd door ab..

Pand met twee bakstenen trapgevels met zandstenen afdekkingen en waterlijst

Hoofdstraat 96
Oldemarkt (Gemeente Steenwijkerland)
Pand met twee bakstenen trapgevels met zandstenen afdekkingen en waterlijst. XVIIc.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)