Watertoren in Kuinre

Nijverheid Industrie

Bouwdijk 1
8374KT Kuinre (gemeente Steenwijkerland)

Beschrijving van Watertoren

Inleiding Voor en door de Waterleiding Maatschappij Overijssel (WMO) in 1933 gebouwde watertoren. Omschrijving De toren is geconcipieerd als een rechthoekige schacht, waartegen aan de twee zijkanten risalieten zijn gezet. De schacht heeft een entree met baksteen stoep en betonnen luifel, een plat dak, uitgevoerd als rondlopend balkon, een dakopbouw en een vlaggestok, die is gevat in twee betonnen platen. De risalieten zijn bovenin beëindigd met opvallende hoekvensters in kwartronde vorm. Zij zijn uitgevoerd als glas-in-beton vensters met brede regels en dunne stijlen. De 35,45 meter hoge toren bezit een betonnen vlakbodemreservoir met een inhoud van 120 m3. Waardering De door zijn plastische hoofdvorm zeer karakteristieke, beeldbepalende watertoren met details in art-deco stijl is architectuur-historisch van belang vanwege zijn vormgeving. Door zijn vorm, ligging en maat is de toren van groot stedebouwkundig belang voor Kuinre. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)