Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vervenershuisje in Paasloo

Woonhuis

Spinnerslaan 17
8378JD Paasloo (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1850-1870


Beschrijving van Vervenershuisje

Inleiding In de negentiende eeuw was deze buurt een turfkolonie met veel door turfmakers en turfbazen gebouwde woningen zoals deze. Dergelijke zogenaamde vervenershuisjes, die vaak waren samengesteld uit een woongedeelte met een kleine bedrijfsruimte zijn tegenwoordig voornamelijk in gebruik als vakantie- en weekendhuisje. Omschrijving Dit voormalige vervenershuisje is in traditionele trant opgetrokken vanuit een rechthoekige platte-grond en heeft een met riet gedekt asymmetrisch zadel-/schilddak en een houten windveer. In de linker zijgevel een krimp. De waarschijnlijk oudere voorgevel is uitgevoerd in handvormsteen en voorzien van onder meer twee zeer kleine zoldervensters met keperboog. Aan de achterzijde zit de toegang in een opgewipt deel van het dak, dat is voorzien van een uilebord met zwanenhalsje. Het interieur van het pand is niet meer origineel. Waardering Vervenershuisjes zijn belangrijke herinneringen aan de verveningsgeschiedenis van de streek en zijn derhalve van waarde voor de cultuur-historie en sociaal-economische geschiedenis van de gemeente. Het huisje is, samen met andere, reeds als Rijksmonument beschermde, vervenershuisjes, van belang als karakteristiek onderdeel van het kraggenlandschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506465
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vervenershuisje in Paasloo

Hervormde kerk

Binnenweg 2
Paasloo (Gemeente Steenwijkerland)
Bakstenen kerk uit begin 16e eeuw; in de 17e eeuw gewijzigd. Driebeukige aanleg met inwendig houten gebinten. Eenklaviers orgel in 1920 gem..

Baarhuis en toegangshek op negentiende-eeuwse kerkhof, rondom de van oorsprong veertiende-eeuwse kerk (RM nr. 39905), die tegenwoordig wordt gebruikt ..

Binnenweg 2
Paasloo (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Eind 19e eeuws baarhuis en toegangshek op negentiende eeuwse kerkhof, rondom de van oorsprong veertiende eeuwse kerk (RM nr. 3990..

Rijksbergplaats voor kunstschatten gebouwd in de bossen bij Paasloo

Paasloregel 77
Basse (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding In 1942 is in opdracht van de Staat der Nederlanden deze rijksbergplaats voor kunstschatten gebouwd in de bossen bij Paasloo. Op ..

Oldehof

Markeweg 25
Blesdijke (Gemeente Weststellingwerf)
Inleiding De STELP de "Oldehof" met aanbouwen bevindt zich aan de zuidzijde van de Markeweg, de weg van Oldemarkt naar Blesdijke. De boerde..

R.K. St.-Willibrorduskerk

Hoofdstraat 92
Oldemarkt (Gemeente Steenwijkerland)
R.K.Kerk van de H.Willibrordus. Driebeukige neogotische hallenkerk zonder transept; het lagere, driezijdig gesloten koor geflankeerd door ab..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vervenershuisje in Paasloo

Foto's (3)