Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hermans Dijkstra 2 Hermans Dijkstra, tuin ("slingertune") in Midwolda

Tuin Park Landgoed

Reinste Abdenaweg 1
9681BC Midwolda (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1858 1858 ca. 1858


Beschrijving van Hermans Dijkstra 2 Hermans Dijkstra, tuin ("slingertune")

Omschrijving complexonderdeel 2 Inleiding TUIN in Engelse Landschapsstijl. 'Slingertune' (slingertuin), aangelegd omstreeks 1858, tegelijk met de nieuwbouw van het voorhuis. De ontwerper van de tuin is tot op heden onbekend. Ten westen van de tuin ligt een verharde en met lindebomen beplante oprijlaan, die wellicht ook dateert uit het midden van de 19de eeuw. Omschrijving De tuin die voor de boerderij is gelegen en die aan alle zijden wordt begrensd door een sloot, bestaat uit een moes- en een siertuingedeelte met grillig gevormde waterpartij, waarvan het (van oude afbeeldingen nog bekende) padenbeloop in de loop der tijden door gras is vervangen. Een niet meer gehee l authentiek bruggetje met vermoedelijk nog tweede helft 19de-eeuws ijzeren spijlenhek verbindt de landschapstuin met de door een beukenhaag en een sloot begrensde binnentuin die direct aan het voorhuis grenst. Aan de oost- en westzijde van de boerderij ligt een beukenhaag. De eigenlijke slingertuin bestaat uit een gazon met verhoogde zijkanten, dat oorspronkelijk werd doorsneden door een aantal (thans met gras bedekte) slingerpaden die langs en rondom een grillig gevormde vijverpartij liepen. De beplanting omvat thans onder meer populier, esdoorn, es, (wintergroene) hulst, beuk en 'bloeibomen' zoals magnolia en Kaukasische vleugelnoot; voorts monumentale en gevarieerde beplanting naast de boerderij (bruine beuk en esdoorn) en op het voorterrein (treurbeuk en bruine beuk); de laatse twee solitairen zijn ook voor de Hoofdweg van groot visueel belang. Waardering Slingertuin of 'slingertune' van algemeen cultuur- en tuinhistorisch belang: - wegens de in essentie bewaarde karakteristieke midden 19de- eeuwse vo rmgeving met de kenmerken van de Engelse Landschapsstijl; - als redelijk gaaf bewaard, kenmerkend en inmiddels zeldzaam geworden voorbeeld van indertijd in het Oldambt gangbare boerentuin ('slingertune'); - wegens het voor de tijd van ontstaan kenmerkende sortiment aan (inmiddels zeer monumentaal uitgegroeide) bomen en andere beplanting; - wegens de relatie met de qua interieur en exterieur zeer gave boerderij met bijbehorende opstallen; - wegens de visuele betekenis van tuin en monumentale beplanting voor de Hoofdweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506450
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hermans Dijkstra 2 Hermans Dijkstra, tuin ("slingertune") in Midwolda

Hermans Dijkstra 1 Hermans Dijkstra

R. Abdenaweg 1 Abdenaweg 1 1 R. Abdenaweg 1
Midwolda (Gemeente Oldambt)
Omschrijving complexonderdeel 1 Inleiding Op een ruim erf gelegen OLDAMBTSTER BOERDERIJ die, getuige de hardstenen dedenksteen in de stoep..

Hermans Dijkstra 4 Hermans Dijkstra, stookhut

bij R. Abdenaweg 1 Abdenaweg 1 4 bij R. Abdenaweg 1
Midwolda (Gemeente Oldambt)
Omschrijving complexonderdeel 4 STOOKHUT uit omstreeks 1858 op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit rode baksteen en gedekt door zadel..

Hermans Dijkstra 5 Hermans Dijkstra, tuinhuisje

bij R. Abdenaweg 1 Abdenaweg 1 5 bij R. Abdenaweg 1
Midwolda (Gemeente Oldambt)
Omschrijving complexonderdeel 5 TUINHUISJE uit het begin van de 20ste eeuw, op zeshoekige plattegrond met afgesnoten hoeken en g efundeerd ..

Hermans Dijkstra 3 Hermans Dijkstra, wagenschuur

bij R. Abdenaweg 1 Abdenaweg 1 3 bij R. Abdenaweg 1
Midwolda (Gemeente Oldambt)
Omschrijving complexonderdeel 3 WAGENSCHUUR, daterend van omstreeks 1858, opgetrokken uit rode baksteen op rechthoekige plattegrond en gede..

Rentenierswoning met aangebouwd koetshuis

Hoofdweg 99
Midwolda (Gemeente Oldambt)
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS gebouwd in 1904 onder architectuur van G. Kruizinga uit Oostwold in een Eclectische bou..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hermans Dijkstra 2 Hermans Dijkstra, tuin ("slingertune") in Midwolda