Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakstenen poortgebouw met school in Heerlen

Gebouw

Parc Imstenrade 3
6418PP Heerlen
Limburg

Bouwjaar: 1920-1930


Beschrijving van Bakstenen poortgebouw met school

Inleiding Bakstenen poortgebouw met school uit 1920-1922 naar ontwerp van Jan Stuyt. Omschrijving Uitgestrekt symmetrisch bouwwerk op een H-vormige plattegrond ter hoogte van twee bouwlagen onder een kapverdieping met schilddak gedekt met leien. Het centraal geplaatste, in natuursteen uitgevoerde poortgebouw springt iets naar voren ten opzichte van de aangrenzende bouwvolumes en is licht verhoogd ten opzichte van de lange vleugels. Een reperterend patroon van vensters en dakkapellen verleent de gevels een regelmatig aanzien, verdere verlevendiging door middel van detaillering, kleur- en materiaalgebruik, bijvoorbeeld een plint van Kunradersteen; raamomlijstingen, pilasters en fries van Maastrichts krijt, bolvormige ornamenten, zo te noemen "stuiters". Boven de poort een tondo waarop een moeder met kind en vroedvrouw. Inwendig beschikt het gebouw over de oorspronkelijke hoofdindeling van gangen, (aangrenzende) vertrekken; trappenhuizen met smeedijzeren leuning en houten handlijst, granieten treden, tegelvloeren en marmer, glas-in-lood, terrazzo; medaillon van gips met afbeelding van dr. I.Ph. Semmelweis. Waardering Het bakstenen poortgebouw met school is van algemeen belang wegens de architectuurhistorische betekenis als proeve van architect Jan Stuyt en als structureel en representatief gebouwtype binnen het ensemble van de voormalige vroedvrouwenschool; voorts is het object zowel uit- als inwendig gaaf behouden gebleven en vervult het gezien vanuit het oosten een rol als blikvanger wegens de hoge prominente situering en de uitgestrekte presentatie aan de straatzijde zodat de door Stuyt beoogde monumentaliteit goed tot uitdrukking komt. Vanuit historisch standpunt fungeert het object als symbool van de ontwikkeling en voortschrijding van de medische wetenschap, met name op het terrein van de zuigelingenzorg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506441
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bakstenen poortgebouw met school in Heerlen

Bakstenen kapel

Parc Imstenrade 3
Heerlen
Inleiding Bakstenen kapel uit 1934, ontworpen door Jan Stuyt en zijn zoon Giacomo. Omschrijving Kapel met basilicale indeling en kruis..

Bakstenen kliniek

Parc Imstenrade 44
Heerlen
Inleiding Bakstenen kliniek uit 1920-1921 naar ontwerp van Jan Stuyt. Omschrijving De symmetrisch opgezette bakstenen kliniek uit 1920-1..

Bakstenen, vrijstaande directeurswoning

Zandweg 178
Heerlen
Inleiding Bakstenen, vrijstaande directeurswoning uit 1920-1921 naar ontwerp van Jan Stuyt. Omschrijving Tweelaagse, bakstenen villa (..

St. Josephkerk

Dr. Clemens Meulemanstraat 1
Heerlen
Inleiding De SINT JOSEPHKERK met KLOKKENTOREN is in 1956-1957 gebouwd naar ontwerp van architect J.J. Fanchamps (1912 - 1982). De kerk ver..

Villa 'Van Slobbe'

zandweg 122
heerlen
Villa "Van Slobbe" met tuin.

Kaart & Routeplanner

Route naar Bakstenen poortgebouw met school in Heerlen