Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie Sint Lambertuskerk in Rotterdam

Kerkelijk Gebouw

Hoflaan 121
3062JE Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1877-1878


Beschrijving van Pastorie Sint Lambertuskerk

Omschrijving pastorie. De PASTORIE van de St.Lambertuskerk (1877-1878; E.J. Margry) telde oorspronkelijk twee bouwlagen, een derde bouwlaag werd later toegevoegd. Het pand is op min of meer rechthoekige grondslag met in- en uitspringende volumes, opgetrokken in rode baksteen met natuurstenen speklagen en tussen de begane grond en de eerste verdieping een cordonlijst en tussen de tweede en derde bouwlaag siermetselwerk. De gevel van de tweede verdieping bestaat uit rechthoekig houten vakwerk met bakstenen velden en vensters daartussen. Het pand heeft een zadeldak met pannen belegd. De rechter gevelhelft aan de straatzijde springt naar voren en heeft op de begane grond en de eerste verdieping telkens twee rechthoekige T-vensters met glas-in-lood bovenlicht onder een ontlastingsboog met in het boogveld een gebeeldhouwd ornament. Deze gevelhelft is afgesloten met een eenvoudige puntgevel waarvan de bovenzijde een houten aftimmering heeft. De linker gevelhelft heeft dezelfde indeling, behalve dat zich hier geheel rechts, in het midden van de gehele gevel, de voordeur bevindt, onder een zadeldakje met driepasvormige houten lijst en gedecoreerde sleutelstukken. Boven de ingang bevinden zich op de eerste en tweede verdieping ook vensters. In de rechter zijgevel is ter hoogte van de eerste verdieping, ondersteund door natuurstenen gedecoreerde consoles, een stenen erker met lancetvensters en lessenaarsdak. Links van het pand is een verbindingsgang naar de sacristie van de kerk. De pastorie is inwendig gemoderniseerd. Bij de pastorie hoort een grote achtertuin met een slingerende vijver. Waardering: Pastorie van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het St.Lambertuscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506429
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie Sint Lambertuskerk in Rotterdam

Sint Lambertuskerk

Oostzeedijk Beneden 3
Rotterdam
Omschrijving St. Lambertuskerk: Naar ontwerp van E.J. Margry in neo-Gotische stijl uitgevoerde KATHOLIEKE KERK, een kruisbasiliek met front..

Geheel vrijstaand dubbel woonhuis

Vijverweg 26
Rotterdam
Omschrijving dubbel woonhuis Vijverweg 26-28. Inleiding: Geheel vrijstaand DUBBEL WOONHUIS, iets terugliggend achter smeedijzeren hek. Geb..

Rij etagewoningen in Nieuw Zakelijke trant

Honingerdijk 25a
Rotterdam
Omschrijving ├ętagewoningen Honingerdijk 25 t/m 55. Inleiding: Rij ETAGEWONINGEN uit circa 1930 gebouwd in Nieuw Zakelijke trant. Omschri..

Half vrijstaande stadsvilla achter smeedijzeren hekwerk

Slotlaan 31
Rotterdam
Omschrijving stadsvilla Slotlaan nr. 31. Inleiding: Half vrijstaande STADSVILLA aan de Slotlaan, iets terugliggend ten opzichte van de ro..

Het Oude Slot

Slotlaan 29
Rotterdam
Omschrijving woonhuis "Het oude slot". Inleiding: Half vrijstaande VILLA achter een ijzeren sierhek, gebouwd circa 1880 in Eclectische tra..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie Sint Lambertuskerk in Rotterdam

Foto's (3)