Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Lambertuskerk in Rotterdam

Kerkelijk Gebouw

Oostzeedijk Beneden 3
3062VJ Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1877-1878


Beschrijving van Sint Lambertuskerk

Omschrijving St. Lambertuskerk: Naar ontwerp van E.J. Margry in neo-Gotische stijl uitgevoerde KATHOLIEKE KERK, een kruisbasiliek met fronttoren, opgetrokken in rode baksteen afgewisseld met natuurstenen blokken en decoraties. De torens en zadeldaken zijn bedekt met leien. De georiënteerde kerk heeft een veelhoekige koorsluiting. De westgevel wordt ingenomen door de toren met aan weerszijden gemetselde luchtbogen, rustend op steunberen, bekroond met torentjes met achtzijdige spitsjes. De vierkante toren, met op de hoeken haaks op elkaar gestelde steunberen, gaat boven de galmgaten over in een achtkantige toren met vier topgevels, bekroond door kleine kruizen. Boven de galmgaten bevinden zich aan vier zijden in spitsboogvormige spaarvelden ronde wijzerplaten waarboven een drielichtvenster in een topgevel. De toren wordt bekroond door een achtzijdige naaldspits met ijzeren topornament. De hoofdingang aan de voet van de toren wordt gevormd door een spitsboogvormig portaal met tegen de dagkanten geringde schalken met corinthische kapitelen in natuursteen en met natuurstenen friezen gedecoreerde archivolten. Hierbinnen dubbele eikehouten deuren met sierbeslag met daarboven een drielichtvenster en driepasvenster. In de topgevel boven de hoofdingang bevindt zich een gebeeldhouwde Lambertusfiguur. Daarboven vier spitsboogvormige spaarvelden en groot roosvenster. De zijbeuken hebben ieder eveneens een ingang in een spitsboogportaal. In de jaren twintig zijn de zijbeuken en kapellen vergroot. De gevel van het zuidtransept bezit in het midden een roosvenster met daaronder vier spitsboogvensters. Rechts aan de gevel bevindt zich een ronde toren met licht ingesnoerde naaldspits. Het grotendeels oorspronkelijk bewaard gebleven interieur bestaat uit een hoofdbeuk met een houten beschilderd tongewelf en zijbeuken met stenen gewelven. De transepten bevatten zijkapellen. In het schip bevinden zich vierkante pijlers begeleid door ronde schalken. In 1903 werd het interieur van de kerk veelkleurig beschilderd. Het koor bevat de oorspronkelijke gebrandschilderde ramen. Tegen de wanden van het schip staan manshoge gebeeldhouwde apostelfiguren. In 1900 werd in de kerk een orgel geplaatst, gebouwd door de firma Maarschalkerweerd te Utrecht. Het orgel met twee klavieren en vrij pedaal is in 1983 gerestaureerd door de Gebr. Vermeule te Weert. Bij de kerk hoort een klein, noordwestelijk ten opzichte van de kerk gelegen, kerkhof. Waardering: De neo-Gotische St. Lambertuskerk met hoogoprijzende fronttoren, is zowel wat betreft het exterieur als het interieur van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde en tevens van belang wegens de beeldbepalende situering; hoofdonderdeel van het kerkelijk complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506428
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Lambertuskerk
Lambertuskerk gezien vanaf de Oostzeedijk
Lambertuskerk gezien vanaf de Oostzeedijk
Plaats Rotterdam
Gebouwd in 1891-1893
Gewijd aan Lambertus van Maastricht
Monumentnummer  506428
Architectuur
Architect(en) Evert Margry
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neogotiek
Sint-Lambertuskerk gezien vanaf de Honingerdijk rond 1900
Sint-Lambertuskerk gezien vanaf de Honingerdijk rond 1900
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Lambertuskerk is een rooms-katholieke kerk in Rotterdam-Kralingen.

De Lambertuskerk staat op de hoek van de Beneden Oostzeedijk en de Hoflaan. Hij werd in neogotische stijl ontworpen door Evert Margry, een leerling van P.J.H. Cuypers, en gebouwd in de periode 1875-1878. De kerk werd op 26 juni 1878 gewijd aan Sint Lambertus, de schutspatroon van Kralingen.

Oorspronkelijk was het interieur van de kerk eenvoudig gehouden, maar in 1900 kreeg de kerk een nieuw orgel van de bekende orgelbouwer Michaël Maarschalkerweerd. In 1903 werd het interieur van de kerk voorzien van polychrome schilderingen. In de jaren twintig werden de zijbeuken uitgebouwd.

In de toren hangen twee luidklokken met de tonen G' en D' '. Ze zijn voorzien van elektrische luidinrichtingen. Achter in de kerk in het noordelijk Mariakoor is er een kleine luidklok geplaatst die vermoedelijk in de dakruiter heeft gehangen en als angelusklokje diende.

De Sint-Lambertuskerk is een rijksmonument. Het uitzicht van de Boven Oostzeedijk wordt niet belemmerd door de huizenbouw aan de Beneden Oostzeedijk. Daardoor is de hoge, spitse toren van de Sint Lambertus een des te opvallender verschijning.

De naam van de nabijgelegen Lambertusstraat wordt het eerst genoemd in 1874. Ook niet ver is de Lambertweg, in 1927 vernoemd naar de familie Lambert die in de 18e en 19e eeuw verschillende burgemeesters van Kralingen had voortgebracht.[1]

Externe link

Referentie


Monumenten in de buurt van Sint Lambertuskerk in Rotterdam

Pastorie Sint Lambertuskerk

Hoflaan 121
Rotterdam
Omschrijving pastorie. De PASTORIE van de St.Lambertuskerk (1877-1878; E.J. Margry) telde oorspronkelijk twee bouwlagen, een derde bouwlaag..

Rij etagewoningen in Nieuw Zakelijke trant

Honingerdijk 25a
Rotterdam
Omschrijving étagewoningen Honingerdijk 25 t/m 55. Inleiding: Rij ETAGEWONINGEN uit circa 1930 gebouwd in Nieuw Zakelijke trant. Omschri..

Geheel vrijstaand dubbel woonhuis

Vijverweg 26
Rotterdam
Omschrijving dubbel woonhuis Vijverweg 26-28. Inleiding: Geheel vrijstaand DUBBEL WOONHUIS, iets terugliggend achter smeedijzeren hek. Geb..

Half vrijstaande stadsvilla achter smeedijzeren hekwerk

Slotlaan 31
Rotterdam
Omschrijving stadsvilla Slotlaan nr. 31. Inleiding: Half vrijstaande STADSVILLA aan de Slotlaan, iets terugliggend ten opzichte van de ro..

Het Oude Slot

Slotlaan 29
Rotterdam
Omschrijving woonhuis "Het oude slot". Inleiding: Half vrijstaande VILLA achter een ijzeren sierhek, gebouwd circa 1880 in Eclectische tra..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Lambertuskerk in Rotterdam

Foto's (3)