Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stoomgemaal Schieland in Rotterdam

Gebouw

Admiraliteitskade 96
3063EH Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1888-1889


Beschrijving van Stoomgemaal Schieland

Inleiding Op binnenterrein in de noordwestelijke hoek gelegen voormalige KOLENBERGPLAATS (later in gebruik genomen als garage en loods), daterend uit 1898 naar ontwerp van A. Nolen, onderdeel van het stoomgemaalcomplex Schieland. Omschrijving Voormalige kolenbergplaats van één bouwlaag onder een met pannen gedekt zadeldak, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in dezelfde eclectische trant als het stoomgemaal (gemetselde lisenen, waterdorpels sluitstenen en lateien van natuursteen en in de zijgevel kantelen). Tussen de lisenen van het middelste geveldeel een rechthoekige garagedeur met dubbele deuren, tussen de lisenen van het linker geveldeel een oorspronkelijke entree bestaande uit houten toegangsdeur en licht getoogd bovenlicht met roedenverdeling; tussen de lisenen van het rechter geveldeel een licht getoogd venster met roedenverdeling. Zijgevels met ezelsruggen. Waardering Voormalige kolenbergplaats uit 1898 van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarden als historisch-functioneel onderdeel van stoomgemaal Schieland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506426
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stoomgemaal Schieland in Rotterdam

Stoomgemaal Schieland

Admiraliteitskade 94
Rotterdam
Inleiding Voormalige machinekamer met bijbehorend ketelhuis, daterend uit 1898 naar ontwerp van A. Nolen en hoofdonderdeel van het stoomgem..

Uitwateringsduiker met bijbehorende watertoebuizen

Admiraliteitskade 94
Rotterdam
Inleiding Twee uitwateringsduikers en vier watertoevoerbuizen, onderdeel van het stoomgemaal Schieland. De gewelven bevinden zich onder het..

Slaakhuys

Slaak 34
Rotterdam
Inleiding KANTOOR- en BEDRIJFSGEBOUW met bijbehorende vrijstaande LUIFEL uit 1952-1954, gebouwd naar ontwerp van de architecten J.J.M. Veg..

Stenen Leeuwen. Drie gebeeldhouwde natuurstenen leeuwen, afkomstig van het Hofpoortje en gemerkt: "J. Keerbergen fecit". gerestaureerd door Stracke

Karl Landsteinhof a/d Maasboulevard bij
Rotterdam
Stenen Leeuwen. Drie gebeeldhouwde natuurstenen leeuwen, afkomstig van het Hofpoortje en gemerkt: "J. Keerbergen fecit". Eind 18e eeuw; gere..

Oostelijk Zwembad

Gerdesiaweg 480
Rotterdam
Omschrijving Oostelijk Zwembad. Inleiding: Overdekt ZWEMBAD gebouwd in 1932, op initiatief van enkele Rotterdamse notabelen, naar ontwerp ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)