Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Libanon Lyceum in Rotterdam

Woonhuis

Palestinastraat 45
3061HK Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1912-1913


Beschrijving van Libanon Lyceum

Omschrijving congiergewoning Palestinastraat 45. Omschrijving: Uit één bouwlaag en een dakverdieping bestaande CONGIERGEWONING, deel uitmakend van het complex Libanon Lyceum in Traditionalistische trant naar ontwerp van M.J. Granpré Molière, en gelegen op de hoek van de Palestinastraat en de Cederstraat. De woning is op een vrijwel rechthoekige plattegrond in rode baksteen opgetrokken onder een met leien bedekt zadeldak en heeft conform de school natuurstenen dorpels, sluitstenen, plint en stoep. De hoeken worden geaccentueerd door gemetselde blokvormige lisenen. De ingang, een houten deur met bovenlicht, bevindt zich geheel links onder een afdak, gedragen door een ijzeren lateibalk met smeedijzeren rozetten. Hiernaast een driezijdige uitbouw met in ieder gevelvlak een hoog rechthoekig schuifvenster met kleine roedenverdeling. De uitbouw heeft een plat dak waarvan de houten daklijst doorloopt boven de naastgelegen latei. In het midden van de gevelpunt een groot drieledig venster met kleine roedenverdeling in de bovenlichten. In de zijgevel langs de Cederstraat drie kruisvensters met kleine roedenverdeling in de bovenlichten. Boven het middelste venster wordt de daklijst onderbroken voor een dakkapel met een klein vierkant venster en bekroond door een geprononceerde daklijst. Waardering: Congiergewoning algemeen belang wegens van architectuurhistorische en typologische waarde alsook van belang als historisch-functioneeel onderdeel van het complex Libanon Lyceum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506417
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Libanon Lyceum in Rotterdam

Libanon Lyceum

Palestinastraat 46
Rotterdam
Omschrijving openbare gymnastiekschool, Palestinastraat 46. Omschrijving: Twee verdiepingen tellende openbare GYMNASTIEKSCHOOL, deel uitma..

Libanon Lyceum

Ramlehweg 6
Rotterdam
Omschrijving Libanon Lyceum Ramlehweg 6. Omschrijving: Vrijstaand SCHOOLGEBOUW hoofdonderdeel van het in 1913 door M.J. Granpré Molière ..

Libanon Lyceum

Ramlehweg 6
Rotterdam
Omschrijving portiersloge Ramlehweg. Omschrijving: Uit één bouwlaag en een kapverdieping bestaande PORTIERSLOGE, deel uitmakend van het ..

Libanon Lyceum

Cederstraat 5
Rotterdam
Omschrijving Botanische tuin, Cederstraat. Omschrijving: De BOTANISCHE TUIN, deel uitmakend van het complex Libanon Lyceum, 5500 m2 groot,..

Woningbouwcomplex jaffa

Ramlehstraat 3
Rotterdam
Omschrijving strokenbouw "Jaffa", Ramlehstraat 2 t/m 26. Omschrijving: De meest oostelijk strook deeluitmakend van het "Jaffacomplex" in N..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)