Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Libanon Lyceum in Rotterdam

Overig

Palestinastraat 46
3061HN Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1912-1913


Beschrijving van Libanon Lyceum

Omschrijving openbare gymnastiekschool, Palestinastraat 46. Omschrijving: Twee verdiepingen tellende openbare GYMNASTIEKSCHOOL, deel uitmakend van het complex Libanon Lyceum in Traditionalistische trant naar ontwerp van M.J. Granpré Molière en schuin tegenover de congiergewoning gelegen. Op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen boven een natuurstenen plint en onder een met leien bekleed wolfdak. Conform het hoofdgebouw worden hoeken en traveeën bekrachtigd door gemetselde lisenen. Voorts is natuursteen toegepast bij dorpels, vensteromlijstingen, sluitstenen, en stoepportaal. De ingang bevindt zich onder een rondboog, ingeklemd tussen twee lisenen, in de linker helft van het gebouw. Links ernaast twee smalle toogvensters met kleine roedenverdeling. Rechts op de beganegrond en op de verdieping drie paar hoge schuifvensters eveneens met kleine roedenverdeling. Boven de ingang en links ernaast op de eerste verdieping verbijzonderde vierkante vensters met decoratieve natuurstenen omlijsting. De zijgevel, grenzend aan de botanische tuin, heeft op de begane grond, geheel links, een deur. In het gevelvlak, rechts, een rechthoekig venster met kleine roedenverdeling. Op de eerste verdieping drie getoogde blindvensters met hiertussen een getoogd venster met roedenverdeling. Boven de deur een getoogd venster, dat lager doorloopt. Boven in de gevel nog drie kleine vierkante kruisvensters. Waardering: Gymnastiekschool van algemeen belang wegens architectuurhistorische en typologische waarde alsook van belang als historisch functioneel onderdeel van het complex Libanon Lyceum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506416
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Libanon Lyceum in Rotterdam

Libanon Lyceum

Palestinastraat 45
Rotterdam
Omschrijving congiergewoning Palestinastraat 45. Omschrijving: Uit één bouwlaag en een dakverdieping bestaande CONGIERGEWONING, deel ui..

Libanon Lyceum

Ramlehweg 6
Rotterdam
Omschrijving Libanon Lyceum Ramlehweg 6. Omschrijving: Vrijstaand SCHOOLGEBOUW hoofdonderdeel van het in 1913 door M.J. Granpré Molière ..

Libanon Lyceum

Ramlehweg 6
Rotterdam
Omschrijving portiersloge Ramlehweg. Omschrijving: Uit één bouwlaag en een kapverdieping bestaande PORTIERSLOGE, deel uitmakend van het ..

Libanon Lyceum

Cederstraat 5
Rotterdam
Omschrijving Botanische tuin, Cederstraat. Omschrijving: De BOTANISCHE TUIN, deel uitmakend van het complex Libanon Lyceum, 5500 m2 groot,..

Woningbouwcomplex jaffa

Ramlehstraat 3
Rotterdam
Omschrijving strokenbouw "Jaffa", Ramlehstraat 2 t/m 26. Omschrijving: De meest oostelijk strook deeluitmakend van het "Jaffacomplex" in N..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)