Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Diepeveen in Rotterdam

Woonhuis

's-Gravenweg 305
3062ZG Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1931
Architect: W. Kromhout Czn.


Beschrijving van Villa Diepeveen

Omschrijving villa Diepeveen 's-Gravenweg 305. Inleiding: In 1931 voor C.K. Diepeveen, directeur van de N.V Handelsmaatschappij W.B. Diepeveen & co, gebouwde riante VILLA in Engelse Landhuisstijl naar ontwerp van architect W. Kromhout Czn. Omschrijving: Vrijstaande villa op een geheel door een sloot omgeven rechthoekig polderkavel met een diepe voortuin en oprijlaan. De deels onderkelderde villa heeft twee bouwlagen en een kapverdieping en is op een zo goed als rechthoekige plattegrond in gele baksteen opgetrokken onder een ruim overkragend rieten wolfdak met op alle vier dakvlakken een zeer hoog oprijzende bakstenen schoorsteen. Rondom het dak een brede houten daklijst. Links, haaks op de villa, bevindt zich een garage, bestaande uit één bouwlaag en een rieten schilddak, voorts een teak-houten schuifdeur met verschillende losse panelen. De garage wordt verbonden met de hoofdbouw door een met riet overdekte gaanderij, waarin bergruimtes en een dubbele tuindeur naar de achtertuin. Rechts van de villa een aanbouw van één bouwlaag en een kapverdieping, eveneens met riet bedekt. De vensters zijn gevat in stalen profielen en omlijst met teak-houten kozijnen. De vrijwel symmetrisch opgebouwde villa heeft in het midden van de begane grond een gedeeltelijk inpandige ingangspartij onder een houten luifel. Het entreeniveau wordt bereikt door een gemetselde trap met drie treden. De deur met een vierkant Judasvenster wordt geflankeerd door twee smalle rechthoekige vensters, met aan weerszijden een breder rechthoekig venster dat zich ook links naast de ingang in het gevelvlak en rechts nog in de uitbouw van de ingang bevindt. Hiernaast, links en rechts, een drieledig venster. Geheel rechts in de aanbouw een smalle deur met een stenen trap en geheel rechts een smal rechthoekig venster. Op de eerste verdieping, boven de ingang een uitbouw waarin drie aaneengesloten tweeledige rechthoekige vensters. Links en rechts twee kleinere vensters. In de kap recht boven de entree een grote dakkapel, waarin een strook van zes vensters, geflankeerd door kleine driehoekige dakkappelletjes. Aan de achtergevel een ommuurd terras en aangrenzend een tuinkamer met houten schuifdeur en op de verdieping, onder de brede daklijst, twee balkons, waarvan de borstweringen met tegels zijn afgezet. Waardering: Karakteristieke villa in Engelse landhuisstijl van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde alsook van belang binnen het oeuvre van architect Kromhout. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506370
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Diepeveen in Rotterdam

Landhuis "'s-Gravenhof". Lodewijk XIV-XV-gevel

's-Gravenweg 168
Rotterdam
LANDHUIS "'s-Gravenhof". Lodewijk XIV-XV-gevel.

Landhuis "Buitenzorg" met gevel in trant Lodewijk XV-XVI. Houten ophaalbrug. klapbrug, toegang gevend tot het landhuis

's-Gravenweg 154
Rotterdam
Landhuis "Buitenzorg" met gevel in trant Lodewijk XV-XVI. Houten ophaalbrug. 19e eeuwse klapbrug, toegang gevend tot het landhuis.

woonhuis

Groene Wetering 17
Rotterdam
Omschrijving geschakelde villa's Groene Wetering 17, 23. Inleiding: Twee op het zuiden gesitueerde, in een U-vorm aan elkaar geschakelde, ..

woonhuis

Kralingseweg 122
Rotterdam
Inleiding Dubbel woonhuis uit 1936-37 naar ontwerp van W. van Tijen gebouwd als onderdeel van het complex Rotterdamsche Manège. Het pand ..

overig

Kralingseweg 120
Rotterdam
Inleiding Manègegebouw naar ontwerp van W. van Tijen voor de Rotterdamsche Manège gebouwd in 1936-37 en bestaande uit een binnenmanège ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Diepeveen in Rotterdam

Foto's (1)