Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand dubbel woonhuis met ondiepe voortuin achter een ligusterhaag in karakteristieke Engelse Landhuisstijl in Rotterdam

Woonhuis

Essenlaan 9
3062NK Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1929
Architect: W. Kromhout Czn.


Beschrijving van Vrijstaand dubbel woonhuis met ondiepe voortuin achter een ligusterhaag in karakteristieke Engelse Landhuisstijl

Omschrijving dubbel woonhuis Essenlaan 9-11. Inleiding: Vrijstaand DUBBEL WOONHUIS met ondiepe voortuin achter een ligusterhaag, gebouwd in 1929 in opdracht van de Rotterdamse reder A.J.M. Goudriaan in karakteristieke Engelse Landhuisstijl naar ontwerp van W. Kromhout Czn. NB De villa maakt onderdeel uit van een ontwerp van Kromhout uit 1928 voor een complex van acht herenhuizen aan de 's-Gravenweg (oorspronkelijk een plan uit 1920 voor zes herenhuizen) en een villa aan de Vijverlaan. Dit alles in opdracht van Goudriaan. Omschrijving: Op een vrijwel vierkante plattegrond in rode baksteen opgetrokken dubbel woonhuis van drie bouwlagen en een vliering onder een hoog met pannen bedekt zadeldak, waarin aan weerszijden ter hoogte van de derde bouwlaag een erker. De gevarieerde vensters zijn gevat in houten kozijnen en oorspronkelijk voorzien van een kleine roedenverdeling. De voorgevel is volledig symmetrisch opgebouwd: op de begane grond, geheel links en rechts, een houten deur met een Judasraampje onder houten, door consoles gedragen luifels. De ingangen worden bereikt door een bakstenen gemetselde trap met vijf treden en in het verlengde van de zijgevel een gemetseld muurtje. Respectievelijk links en rechts van de deur een vlaggemast. In het midden hebben beide woningen een drieledige vensterpartij met in het midden een tuindeur voorzien van een kleine roedenverdeling. Op de eerste, tweede en derde verdieping worden de vensters door wit geschilderde houten "tussenstukken" met elkaar verbonden. Op de eerste verdieping twee kleine liggende rechthoekige vensters aan de uiteinden en twee hogere drieledige vensters in het midden met eronder, over de gehele breedte, wit geschilderde houten bloembakken. Op de tweede verdieping twee kruisvormige vensters met eveneens houten bloembakken en in de nok, op de derde verdieping, twee kleine, aan de zijden afgeronde, liggende vensters. In de identieke en symmetrische zijgevels herhalen zich op kleiner schaal een aantal venstertypes van de voorgevel. Op de begane grond vier rechthoekige vensters. Tussen de begane grond en de eerste verdieping, in het midden van de gevel, een kruisvormig venster en links en rechts erboven twee kleine vensters gevat in een in de voor- en achtergevel doorlopende houten strook. In de erker, direct onder een brede dakgoot, een rechthoekig venster. Waardering: Dubbel woonhuis in karakteristieke Engelse Landhuisstijl van algemeen belang van wege architectuurhistorische waarde, alsook van belang als onderdeel van een als ensemble ontworpen rij herenhuizen aan de 's-Gravenweg en een villa aan de Vijverweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506369
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand dubbel woonhuis met ondiepe voortuin achter een ligusterhaag in karakteristieke Engelse Landhuisstijl in Rotterdam

Portierswoning "De Ypenhof" met bijbehorende brug

Laan van Ypenhof 4
Rotterdam
Omschrijving portierswoning "De Ypenhof". Inleiding: PORTIERSWONING met bijbehorende brug bij het van oorsprong 18de-eeuwse landgoed "De Y..

Boogerd

's-Gravenweg 69
Rotterdam
Blijkens gevelsteen uit 1929 daterende villa genaamd De Boogerd, met verdieping onder dwarsgeplaatst pannen zadeldak met zeer licht overstek..

Kuyl's Fundatie

's-Gravenweg 71
Rotterdam
"Kuyl's Fundatie". Pand van begane-grond met middenrisaliet, waarin een gebosseerde ingangspartij met beeldhouwwerk, bekroond door een front..

Woonhuis op de Amerikaanse architectuur van L. Sullivan geïnspireerde Overgangsstijl

Essenlaan 62
Rotterdam
Omschrijving woonhuis Essenlaan 62-64. Inleiding: WOONHUIS gerealiseerd in 1903 in op de Amerikaanse architectuur van L. Sullivan geïnspi..

Villa Tannhauser en Lohengrin

Vijverlaan 61
Rotterdam
Omschrijving villa's Lohengrin en Tannhäuser: Vrijstaande DUBBELE VILLA in sobere Art Nouveau-trant naar ontwerp van J. van Teetelen, gebo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand dubbel woonhuis met ondiepe voortuin achter een ligusterhaag in karakteristieke Engelse Landhuisstijl in Rotterdam

Foto's (1)