Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand dubbel woonhuis in de stijl van het Nieuwe Bouwen in Rotterdam

Woonhuis

Essenlaan 77
3062NL Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1936
Architect: W. van Tijen


Beschrijving van Vrijstaand dubbel woonhuis in de stijl van het Nieuwe Bouwen

Omschrijving dubbel woonhuis Essenlaan 77-79. Inleiding: Vrijstaand DUBBEL WOONHUIS aan de Essenlaan 77-79. In 1936 gebouwd in de stijl van het Nieuwe Bouwen naar ontwerp van W. van Tijen. Omschrijving: Dubbel woonhuis bestaande uit drie bouwlagen opgetrokken in wit geschilderde baksteen, onder geknikt mastiek dak met overstek, met gebruik van draadglas, beton en staal voor balkons, kozijnen en deuren. De hoofdzakelijk horizontaal gelede voorgevel aan de Essenlaan is strikt symmetrisch opgebouwd. De scheiding tussen beide woonhelften wordt aangegeven door een in het midden lopende regenpijp en balkonscheiding. Op de begane grond wordt de gevel in het midden onderbroken door een dubbele rechthoekige erker met houten zesledige kozijnen, geflankeerd door twee vrijwel vierkante vensters met een stalen roedenverdeling. De eerste verdieping wordt aan de uiteinden gemarkeerd door twee uitstekende balkons (beton en draadglaswering). Hiertussen bevinden zich twee stalen strokenvensters. De tweede verdieping ligt iets terug waardoor ruimte ontstaat voor een over de gehele voorgevel doorlopend balkon, wederom met een draadglaswering en dito scheidingswandje. Hierachter bevat de gevel twee brede, lage vensters tussen dubbele balkondeuren. De zijgevels zijn voorzien van halfronde glazen puien ten behoeve van het trappehuis met spiltrap. De langgerekte vensterpartijen zijn door stalen roeden in verticale banen onderverdeeld. In de zijgevels aan weerszijden van het trappehuis aan de bovenzijde van de verdiepingen bevinden zich kleine vierkante raampjes. De respektievelijke ingangen bevinden zich in de zijgevels aan de voorzijde onder een gebogen luifel in een afwijkend geel gemetseld muurvlak. Aan de achterzijde bevindt zich eveneens in een geel muurvlak een keukendeur met raam onder een schuine draadglasluifel. De achtergevel heeft op de begane grond, aan weerszijden van een stalen scheidingswand, een dubbele serredeur uitkomend op een terras, geflankeerd door ramen. De verdieping is sober geleed door een strook liggende rechthoekige vensters waarboven alleen rechts nog de oorspronkelijke schuine draadglas luifels aanwezig zijn. Onder de iets uitkragende daklijst bevindt zich een strook lage rechthoekige vensters. Waardering: Dubbel woonhuis volgens de principes van het Nieuwe Bouwen van algemeen belang wegens architectuurhistorische- en typologische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506366
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand dubbel woonhuis in de stijl van het Nieuwe Bouwen in Rotterdam

Vrijstaand blok van drie geschakelde villa's met diepe voortuinen achter een gietijzeren hek in eclectische trant

Vijverlaan 70
Rotterdam
Omschrijving geschakelde villa's Vijverlaan 70, 72, 74. Inleiding: Vrijstaand blok van drie geschakelde VILLA'S aan de Vijverlaan met diep..

Woonhuis op de Amerikaanse architectuur van L. Sullivan geïnspireerde Overgangsstijl

Essenlaan 62
Rotterdam
Omschrijving woonhuis Essenlaan 62-64. Inleiding: WOONHUIS gerealiseerd in 1903 in op de Amerikaanse architectuur van L. Sullivan geïnspi..

Villa Wagner

Vijverlaan 71k1
Rotterdam
Omschrijving villa Wagner: De VILLA WAGNER, deel uitmakend van het complex WAGNERHOF, is een vrijstaand woonhuis van twee bouwlagen op een ..

Villa Wotan en Walkure

Vijverlaan 71k2
Rotterdam
Omschrijving villa's Walküre en Wotan: Vrijstaande DUBBELE VILLA in sobere Art Nouveau-trant naar ontwerp van J. van Teefelen (1904-1906),..

Villa Rheingold en Siegfried

Vijverlaan 71k4
Rotterdam
Omschrijving villa's Siegfried en Rheingold: Vrijstaande DUBBELE VILLA in sobere Art Nouveau-trant naar ontwerp van J. van Teefelen (1904-1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand dubbel woonhuis in de stijl van het Nieuwe Bouwen in Rotterdam

Foto's (1)