Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Geheel vrijstaand dubbel woonhuis in Rotterdam

Woonhuis

Vijverweg 26
3062JP Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1872-1883
Architect: J.D. Labots


Beschrijving van Geheel vrijstaand dubbel woonhuis

Omschrijving dubbel woonhuis Vijverweg 26-28. Inleiding: Geheel vrijstaand DUBBEL WOONHUIS, iets terugliggend achter smeedijzeren hek. Gebouwd in eclectische Palladio trant tussen 1872 en 1883 in opdracht van de heer J.N. Stevens, gepensioneerd officier uit het voormalige Indië, naar ontwerp van J.D. Labots, architect te Kralingen. Omschrijving: Wit gepleisterde villa van twee bouwlagen en een mezzanino op een rechthoekige plattegrond opgetrokken onder deels een plat dak (aan de voorzijde) en twee zadeldaken (aan de achterzijde). De zes vensterassen brede gevel is streng symmetrisch van opbouw met links en rechts risalerende geveldelen en in het midden een tot aan de kroonlijst doorlopende liseen. De vensters met houten kruiskozijnen zijn getoogd en geprofileerd omlijst. In het middendeel worden de verdiepingen geaccentueerd door een cordonlijst. In de risalerende bouwdelen op de begane grond, voorzien van rustica stucwerk, bevinden zich bredere tot aan de grond doorlopende vensters. Hierboven uitkragend en gesteund door stenen consoles een balkon met decoratief houten hekwerk. Binnen tweelicht-achtige omlijstingen dubbele balkondeuren met direct boven de stijl, in de gevel, een klein schelpmotief, waarboven een fronton met in het timpaan een slangenmotief. De risalerende delen worden beëindigd door blindbogen. De bovenkant van het pand wordt streng omlijst door een geprofileerde houten kroonlijst, gesteund door gedecoreerde kraagstukken. Waardering: Prominent aan de Vijverweg gelegen beeldbepalende villa van algemeen belang uit architectuurhistorisch oogpunt alsook van belang vanwege de pre-stedelijke ontwikkeling van Kralingen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506365
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Geheel vrijstaand dubbel woonhuis in Rotterdam

Het Oude Slot

Slotlaan 29
Rotterdam
Omschrijving woonhuis "Het oude slot". Inleiding: Half vrijstaande VILLA achter een ijzeren sierhek, gebouwd circa 1880 in Eclectische tra..

Half vrijstaande stadsvilla achter smeedijzeren hekwerk

Slotlaan 31
Rotterdam
Omschrijving stadsvilla Slotlaan nr. 31. Inleiding: Half vrijstaande STADSVILLA aan de Slotlaan, iets terugliggend ten opzichte van de ro..

Pastorie Sint Lambertuskerk

Hoflaan 121
Rotterdam
Omschrijving pastorie. De PASTORIE van de St.Lambertuskerk (1877-1878; E.J. Margry) telde oorspronkelijk twee bouwlagen, een derde bouwlaag..

Rij etagewoningen in Nieuw Zakelijke trant

Honingerdijk 25a
Rotterdam
Omschrijving étagewoningen Honingerdijk 25 t/m 55. Inleiding: Rij ETAGEWONINGEN uit circa 1930 gebouwd in Nieuw Zakelijke trant. Omschri..

Sint Lambertuskerk

Oostzeedijk Beneden 3
Rotterdam
Omschrijving St. Lambertuskerk: Naar ontwerp van E.J. Margry in neo-Gotische stijl uitgevoerde KATHOLIEKE KERK, een kruisbasiliek met front..

Kaart & Routeplanner

Route naar Geheel vrijstaand dubbel woonhuis in Rotterdam

Foto's (1)