Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Portierswoning "De Ypenhof" met bijbehorende brug in Rotterdam

Woonhuis

Laan van Ypenhof 4
3062ZN Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1929
Architect: W. Kromhout


Beschrijving van Portierswoning "De Ypenhof" met bijbehorende brug

Omschrijving portierswoning "De Ypenhof". Inleiding: PORTIERSWONING met bijbehorende brug bij het van oorsprong 18de-eeuwse landgoed "De Ypenhof", gebouwd in 1929 in Amsterdamse Schooltrant naar ontwerp van architect W. Kromhout in opdracht van reder A.J.M. Goudriaan. NB De portierswoning behoorde bij het in 1986 afgebrande villacomplex "de Ypenhof" bestaande uit een landhuis, een gastenverblijf en een chauffeurswoning. Dit alles binnen een tuinaanleg van L. Copijn. Omschrijving: De uit twee woonlagen bestaande portierswoning is opgetrokken in baksteen op een onregelmatige plattegrond onder een geprononceerd rieten mansardedak, links en rechts verder doorlopend als lessenaarsdak boven de kleine uitbouwen van de verder aan de hoeken licht afgeschuinde kubus-vormige woning. De gevarieerde vensters zijn alle gevat in houten kozijnen. In de voorgevel wordt het dak doorbroken door een rechthoekig zesledig venster, in de zijgevels door twee van boven ronde gelede dakkapellen. In de nok bevinden zich aan weerszijden kleinere dakkapelletjes. De ingang, ingeleid door twee gemetselde treden, bevindt zich inpandig in de rechter uitbouw en wordt geaccentueerd door een natuurstenen latei. Hier zorgt een klein drie-ledig strokenvenster voor verlichting. De voorgevel is symmetrisch geleed door een tuindeur, in de as van het erboven gelegen dakraam, en een krachtig omlijnde vensterstrook over de gehele breedte van de pui. In de linker uitbouw herhaalt zich de gehanteerde venstergeleding op kleinere schaal. De woning vormt één sculpturaal "Gesamtkuntwerk" met de gemetselde brug, bestaande uit zware pijlers en Art-Déco hek, en de ommuring van het voor de woning gelegen terras. Waardering: Portierswoning met bijbehorende brug, hek en ommuring bij het voormalig landgoed "Ypenhof". In Rotterdam zeldzaam voorbeeld van Amsterdamse School en beeldbepalend onderdeel van de historische bebouwing aan de 's Gravenweg, als zodanig van algemeen belang uit oogpunt van architectuur- en cultuurhistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506364
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Portierswoning "De Ypenhof" met bijbehorende brug in Rotterdam

Boogerd

's-Gravenweg 69
Rotterdam
Blijkens gevelsteen uit 1929 daterende villa genaamd De Boogerd, met verdieping onder dwarsgeplaatst pannen zadeldak met zeer licht overstek..

Vrijstaand dubbel woonhuis met ondiepe voortuin achter een ligusterhaag in karakteristieke Engelse Landhuisstijl

Essenlaan 9
Rotterdam
Omschrijving dubbel woonhuis Essenlaan 9-11. Inleiding: Vrijstaand DUBBEL WOONHUIS met ondiepe voortuin achter een ligusterhaag, gebouwd i..

Kuyl's Fundatie

's-Gravenweg 71
Rotterdam
"Kuyl's Fundatie". Pand van begane-grond met middenrisaliet, waarin een gebosseerde ingangspartij met beeldhouwwerk, bekroond door een front..

Landhuis "Buitenzorg" met gevel in trant Lodewijk XV-XVI. Houten ophaalbrug. klapbrug, toegang gevend tot het landhuis

's-Gravenweg 154
Rotterdam
Landhuis "Buitenzorg" met gevel in trant Lodewijk XV-XVI. Houten ophaalbrug. 19e eeuwse klapbrug, toegang gevend tot het landhuis.

Landhuis "'s-Gravenhof". Lodewijk XIV-XV-gevel

's-Gravenweg 168
Rotterdam
LANDHUIS "'s-Gravenhof". Lodewijk XIV-XV-gevel.

Kaart & Routeplanner

Route naar Portierswoning "De Ypenhof" met bijbehorende brug in Rotterdam

Foto's (2)