Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Oude Slot in Rotterdam

Woonhuis

Slotlaan 29
3062PL Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Het Oude Slot

Omschrijving woonhuis "Het oude slot". Inleiding: Half vrijstaande VILLA achter een ijzeren sierhek, gebouwd circa 1880 in Eclectische trant, geori├źnteerd op de grote vijver aan de overzijde van de Slotlaan. De villa draagt de naam 'Het oude slot', verwijzend naar het dertiende-eeuwse slot Honingen dat vlakbij heeft gestaan. Omschrijving: De villa is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een zadeldak, terwijl op de achterste helft van het pand een derde bouwlaag is aangebracht met een plat dak en aan de achterzijde van de villa een steil lessenaarsdak. Opgetrokken in rode baksteen op een natuurstenen plint. Ook natuurstenen traptreden voor de voordeur, waterdorpels overgaand in een cordonband en hoeklisenen. De zijgevel is wit gepleisterd en wordt onderbroken door enkele rechthoekige vensters, waarvan sommige met glas-in-lood bovenlichten. De voorgevel, vijf vensterassen breed, heeft op de begane grond een houten voordeur omlijst door pilasters en een bovenlicht met glas-in-lood voorstelling van het voormalige slot Honingen. Aan weerszijden twee ijzeren muurankers en twee rechthoekige vensters met glas-in-lood bovenlichten. Boven de vensters en deur bakstenen rollagen met gedecoreerde en beschilderde sluitstenen in de vorm van jongenskopjes. Op de eerste verdieping boven de voordeur een balkon op natuurstenen consoles, met dubbele deur en ijzeren balustrade. Aan weerszijden van het balkon een tweeledig rechthoekig venster en daarnaast dubbele deuren achter een Frans balkon met ijzeren balustrade. Boven de vensters en deuren glas-in-lood bovenlichten en rollagen met gedecoreerde en beschilderde sluitstenen in de vorm van druiventrossen. De hoeklisenen dragen een architraaf, waarop de naam van het huis 'Het oude slot' staat, en een fronton over de gehele breedte van de gevel. Het timpaan is gedeeltelijk wit gepleisterd met centraal hierin een grote ronde klok. Op de geveltop een voluutvormige decoratie. Waardering: Eclectische villa prominent gelegen aan de grote vijver, in naam en decoratie verwijzend naar het voormalige slot Honingen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, stedebouwkundige en cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506361
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Oude Slot in Rotterdam

Half vrijstaande stadsvilla achter smeedijzeren hekwerk

Slotlaan 31
Rotterdam
Omschrijving stadsvilla Slotlaan nr. 31. Inleiding: Half vrijstaande STADSVILLA aan de Slotlaan, iets terugliggend ten opzichte van de ro..

Geheel vrijstaand dubbel woonhuis

Vijverweg 26
Rotterdam
Omschrijving dubbel woonhuis Vijverweg 26-28. Inleiding: Geheel vrijstaand DUBBEL WOONHUIS, iets terugliggend achter smeedijzeren hek. Geb..

Villa Wagner

Vijverlaan 71k1
Rotterdam
Omschrijving villa Wagner: De VILLA WAGNER, deel uitmakend van het complex WAGNERHOF, is een vrijstaand woonhuis van twee bouwlagen op een ..

Villa Wotan en Walkure

Vijverlaan 71k2
Rotterdam
Omschrijving villa's Walk├╝re en Wotan: Vrijstaande DUBBELE VILLA in sobere Art Nouveau-trant naar ontwerp van J. van Teefelen (1904-1906),..

Villa Rheingold en Siegfried

Vijverlaan 71k4
Rotterdam
Omschrijving villa's Siegfried en Rheingold: Vrijstaande DUBBELE VILLA in sobere Art Nouveau-trant naar ontwerp van J. van Teefelen (1904-1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Oude Slot in Rotterdam

Foto's (1)