Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Labor Nobilitat in Rotterdam

Woonhuis

Hoflaan 30
3062JG Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1885
Architect: B.H. Beijderwellen


Beschrijving van Labor Nobilitat

Omschrijving "Labor Nobilitat", Hoflaan 30-34. Inleiding: Vrijstaand blok van twee identieke WOONHUIZEN en een gecombineerd WOON/BEDRIJFSPAND (no.34) iets terugliggend ten opzichte van de rooilijn achter een smeedijzeren hek, gebouwd in 1885 in neo-Renaissance stijl naar ontwerp van architect B.H. Beijderwellen. Omschrijving: Het blok bestaat uit twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een met pannen bedekt schilddak op rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen, afgewisseld door decoratief metselwerk van gele baksteen. Plint, dorpels en sluitstenen zijn van natuursteen. Rechthoekige (schuif)vensters met in de bovenlichten glas-in-lood. Tussen de begane grond en de eerste verdieping een doorlopende cordonlijst. Op de eerste verdieping telt elk pand drie vensters waarboven architraven met bladmotief. De architraven van de middelste vensters dragen een gebogen fronton met in de timpaan een leeuwekop. Rijk gedecoreerde daklijst op houten consoles. Het meest noordelijk gelegen pand heeft op de begane grond twee rechthoekige schuifvensters en geheel links de deur, met in de rollagen sluitstenen met decoratieve kopjes. Boven de daklijst in de as van het middelste venster, een dakkapel met gedecoreerde klauwstukken en een fronton. Het middelste pand is, op de positie van de deur na, hier geheel rechts, identiek aan links gelegen pand, no. 30. Het meest zuidelijk gelegen pand betreft een gecombineerd woon-/bedrijfspand. Op de begane grond drie rondbogen met boogstenen van natuursteen waarin respektievelijk: hamer, nijptang, troffel en spatel staan afgebeeld. De twee dubbele deuren behoren tot de bedrijfsruimte de deur rechts vormt de ingang voor de bovenverdieping. Tussen de consoles van de daklijst de woorden "LABOR" (links) en "NOBILITAT" (rechts). In de hals van de gevel een rechthoekig venster waarboven een gebogen fronton met jaartal 1885, aan weerszijden doorlopend in een cordonlijst. De top van de gevel op traditionele wijze: fronton bekroond met gietijzeren siernaald. Waardering: Rijk gedecoreerd blok van twee neo-Renaissance woonhuizen en één gecombineerd woon- en bedrijfspand van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde. Alsook van cultuurhistorisch belang vanwege zijn gecombineerde functie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506360
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Labor Nobilitat in Rotterdam

Nederlands Hervormde Kerk

Hoflaan 1
Rotterdam
NED. HERVORMDE KERK. Neoklassicistisch kerkgebouw uit 1841, architect A. Roodenburg. Zaalkerk met rondboogvensters en een koofplafond met st..

Villa Tannhauser en Lohengrin

Vijverlaan 61
Rotterdam
Omschrijving villa's Lohengrin en Tannhäuser: Vrijstaande DUBBELE VILLA in sobere Art Nouveau-trant naar ontwerp van J. van Teetelen, gebo..

Villa Wagner

Vijverlaan 71k1
Rotterdam
Omschrijving villa Wagner: De VILLA WAGNER, deel uitmakend van het complex WAGNERHOF, is een vrijstaand woonhuis van twee bouwlagen op een ..

Villa Wotan en Walkure

Vijverlaan 71k2
Rotterdam
Omschrijving villa's Walküre en Wotan: Vrijstaande DUBBELE VILLA in sobere Art Nouveau-trant naar ontwerp van J. van Teefelen (1904-1906),..

Villa Rheingold en Siegfried

Vijverlaan 71k4
Rotterdam
Omschrijving villa's Siegfried en Rheingold: Vrijstaande DUBBELE VILLA in sobere Art Nouveau-trant naar ontwerp van J. van Teefelen (1904-1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Labor Nobilitat in Rotterdam

Foto's (2)