Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Half vrijstaande stadsvilla achter smeedijzeren hekwerk in Rotterdam

Woonhuis

Slotlaan 31
3062PL Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910
Architect: architectenbureau C.Bruijnzeel en zonen


Beschrijving van Half vrijstaande stadsvilla achter smeedijzeren hekwerk

Omschrijving stadsvilla Slotlaan nr. 31. Inleiding: Half vrijstaande STADSVILLA aan de Slotlaan, iets terugliggend ten opzichte van de rooilijn achter smeedijzeren hekwerk, gebouwd rond 1910 naar ontwerp van C. Bruijnzeel en zonen in eclectische, op het Hollands Classicisme geïnspireerde trant. Omschrijving: De uit twee bouwlagen bestaande stadsvilla is boven een hardstenen plint opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond, met achter het gevelfronton een laag zadeldak. De voorgevel is gepleisterd. De wit gepleisterde rustica gevel wordt op klassieke wijze -in kolossale orde- verticaal geleed door vier pilasters met composiet kapitelen. De vier rechthoekige schuifvensters met achtruitsverdeling op de begane grond zijn voorzien van natuurstenen dorpels en verfraaid met frontons. De ingang, houten deur met profiel en gesneden decoraties in de middelste travee, te bereiken via natuurstenen treden, is omlijst met pilasters met kapitelen in composiete orde. Hierboven een hoofdgestel waarop een motief met twee liggende zeeslangen. De vijf rechthoekige schuifvensters van de verdieping hebben natuurstenen dorpels en kroonlijsten en eveneens een achtruitsverdeling. Het fronton rust op een architraaf met boven de pilasters rozetvormige sierankers. Het tympaan, gevat in geprofileerde houten lijst met klossen, bevat in het midden een rond venster voorzien van Davidstervormige onderverdeling en is verder versierd met bloem-fruitguirlandes in Empirestijl. De achterzijde is vrij sober, met beneden de serre over de gehele breedte van de gevel. Op de eerste verdieping wordt het gevelvlak doorbroken door een ronde erker. In de vrijstaande rechter zijgevel bevindt zich ter hoogte van de eerste verdieping een hoog meerledig getoogd venster. Waardering: In neo-Hollands-Classicisme uitgevoerde stadsvilla met gaaf bewaarde detaillering van algemeen belang wegens architectuur-en cultuurhistorische waarde, tevens van belang wegens de situering. Verder representatief voor het gevelarchitectuur-oeuvre van C.Bruijnzeel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506359
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Half vrijstaande stadsvilla achter smeedijzeren hekwerk in Rotterdam

Het Oude Slot

Slotlaan 29
Rotterdam
Omschrijving woonhuis "Het oude slot". Inleiding: Half vrijstaande VILLA achter een ijzeren sierhek, gebouwd circa 1880 in Eclectische tra..

Geheel vrijstaand dubbel woonhuis

Vijverweg 26
Rotterdam
Omschrijving dubbel woonhuis Vijverweg 26-28. Inleiding: Geheel vrijstaand DUBBEL WOONHUIS, iets terugliggend achter smeedijzeren hek. Geb..

Villa Wagner

Vijverlaan 71k1
Rotterdam
Omschrijving villa Wagner: De VILLA WAGNER, deel uitmakend van het complex WAGNERHOF, is een vrijstaand woonhuis van twee bouwlagen op een ..

Villa Wotan en Walkure

Vijverlaan 71k2
Rotterdam
Omschrijving villa's Walk├╝re en Wotan: Vrijstaande DUBBELE VILLA in sobere Art Nouveau-trant naar ontwerp van J. van Teefelen (1904-1906),..

Villa Rheingold en Siegfried

Vijverlaan 71k4
Rotterdam
Omschrijving villa's Siegfried en Rheingold: Vrijstaande DUBBELE VILLA in sobere Art Nouveau-trant naar ontwerp van J. van Teefelen (1904-1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Half vrijstaande stadsvilla achter smeedijzeren hekwerk in Rotterdam

Foto's (1)