Herenhuis gebouwd in sobere Um-1800 (overgangs)stijl in Rotterdam

Voorschoterlaan 46
3062KP Rotterdam

Architect: architectenbureau C.Bruijnzeel en zonen

Beschrijving van Herenhuis gebouwd in sobere Um-1800 (overgangs)stijl

Omschrijving woonhuis Voorschoterlaan 46. Inleiding: HERENHUIS in de oostelijk rooilijn van de Voorschoterlaan, in 1908 gebouwd in sobere Um-1800 (overgangs)stijl, naar ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau C.Bruijnzeel en zonen. NB De naam van de architect is op een koperenplaatje rechts onder op de gevel aangebracht. Omschrijving: Woonhuis van twee bouwlagen en een kapverdieping op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen met natuurstenen plint, dorpels en ornamenten. Het pand heeft een hoog zadeldak bekleed met grijsblauwe schubleien (rensdak). De rechthoekige schuifvensters hebben houten kozijnen en een houten kroonlijst. De gevel wordt door lisenen aan weerszijde van de vensters geleed in drie vensterassen. De middelste twee lisenen beginnen ter hoogte van de eerste verdieping, gesteund door gedecoreerde natuurstenen consoles. In de linker vensteras een houten deur met getoogd venster, ruitvormig onderverdeeld. De deur is gevat in een witte houten omlijsting gedecoreerd met ionische kapitelen en een architraaf met festoen onder een houten kroonlijst. De gevel wordt beƫindigd door een rijk gedecoreerde houten band met in het verlengde van de lisenen kapitelen die de bovengelegen kroonlijst dragen. Boven de kroonlijst geheel links en geheel rechts natuurstenen sierblokken. Het dak wordt vlak boven de kroonlijst, in de vensterassen van de gevel, onderbroken door drie rechthoekige dakkapellen met ruitvormige onderverdeling. Waardering: Herenhuis in zorgvuldig gedetailleerde Um-1800 stijl van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde, alsook representatief voor het gevelarchitectuur-oeuvre van C. Bruijnzeel in Rotterdam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)