Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in neo-Byzantijnse trant in Rotterdam

Woonhuis

Voorschoterlaan 54
3062KR Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1905 1905 ca. 1905
Architect: architectenbureau C. Bruijnzeel en zonen


Beschrijving van Herenhuis in neo-Byzantijnse trant

Omschrijving Voorschoterlaan 54. Inleiding: HERENHUIS in de oostelijke rooilijn van de Voorschoterlaan, circa 1905 gebouwd in neo-Byzantijnse trant naar ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau C. Bruijnzeel en zonen. NB De naam van de architect is op een koperen plaatje rechtsonder op de gevel aangebracht. Omschrijving: Drie bouwlagen tellend woonhuis met een laag zadeldak bedekt met Lucas IJsbrandspannen. Op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen boven een natuurstenen plint van onregelmatige (opus incertum) bazaltblokken binnen een granieten omlijsting. Op de begane grond bevinden zich boven de plint twee rondboogvensters met houten schuifkozijnen met alleen in de bovenlichten een onderverdeling. Alle rollagen worden geaccentueerd door sluitstenen van natuursteen met een Byzantijns ornament, dat zich herhaalt op de cassettes van de houten deur van de entree geheel links op de begane grond. Boven de entree en het rechter venster een vierkante gevelsteen. In het midden van de eerste verdieping een houten erker onder een halfrond puntdak met geprofileerde daklijst. Tussen licht gedecoreerde stijlen drie vensters met in de bovenlichten gekoppelde rondbogen. De erker wordt gesteund door een natuurstenen console met gemetseld vulwerk en geflankeerd door vensters in dezelfde trant als op de begane grond maar van een iets kleinere schaal. De tweede verdieping heeft links en rechts kleine tweelichten met natuurstenen deelzuiltjes en dorpels. Hiertussen, boven het dak van de erker, twee kleine rondboogvensters. Boven de bogen kraagt de gevel iets uit tot aan de geprofileerde daklijst. Het achterliggende zadeldak is bekleed met blauwgrijze halfronde leien. Waardering: Herenhuis in zuivere neo-Byzantijnse stijl van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde, alsook representatief voor het gevelarchitectuur-oeuvre van architect C.Bruijnzeel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506357
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in neo-Byzantijnse trant in Rotterdam

Herenhuis gebouwd in sobere Um-1800 (overgangs)stijl

Voorschoterlaan 46
Rotterdam
Omschrijving woonhuis Voorschoterlaan 46. Inleiding: HERENHUIS in de oostelijk rooilijn van de Voorschoterlaan, in 1908 gebouwd in sobere ..

Herenhuis met trapgevel in opvallende Hollandse neo-Renaissancestijl

Voorschoterlaan 44
Rotterdam
Omschrijving Voorschoterlaan 44. Inleiding: HERENHUIS met trapgevel in opvallende Hollandse neo-Renaissancestijl, gelegen aan de oostelij..

Hofje Uit liefde en voorzorg

Voorschoterlaan 79
Rotterdam
Omschrijving hofje "Uit liefde en voorzorg". Inleiding: HOFJE bestaande uit drie vleugels rond een rechthoekige binnentuin, gebouwd in neo..

Labor Nobilitat

Hoflaan 30
Rotterdam
Omschrijving "Labor Nobilitat", Hoflaan 30-34. Inleiding: Vrijstaand blok van twee identieke WOONHUIZEN en een gecombineerd WOON/BEDRIJFSP..

Nederlands Hervormde Kerk

Hoflaan 1
Rotterdam
NED. HERVORMDE KERK. Neoklassicistisch kerkgebouw uit 1841, architect A. Roodenburg. Zaalkerk met rondboogvensters en een koofplafond met st..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in neo-Byzantijnse trant in Rotterdam

Foto's (2)