Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis met trapgevel in opvallende Hollandse neo-Renaissancestijl in Rotterdam

Woonhuis

Voorschoterlaan 44
3062KP Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1905 1905 ca. 1905
Architect: architectenbureau C. Bruijnzeel en zonen


Beschrijving van Herenhuis met trapgevel in opvallende Hollandse neo-Renaissancestijl

Omschrijving Voorschoterlaan 44. Inleiding: HERENHUIS met trapgevel in opvallende Hollandse neo-Renaissancestijl, gelegen aan de oostelijke rooilijn van de Voorschoterlaan. Gebouwd circa 1905, naar ontwerp van C. Bruijnzeel en zonen. NB De naam van de architect is op een koperen plaatje rechtsonder op de gevel aangebracht. Omschrijving: Het uit twee bouwlagen en een kapverdieping bestaande herenhuis is in rode baksteen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond. Het half achter de trapgevel schuilgaande zadeldak is bekleed met grijze platte Friese pannen. Op de begane grond bevindt zich geheel links de ingangspartij: een houten deur voorzien van ijzerbeslag met erboven en links ernaast getoogde bovenlichten met glas-in-lood vensters gevat in gedecoreerde houten kozijnen. Dit alles onder een geprofileerde houten waterlijst. Rechts in dezelfde trant een drieledige vensterpui. In het bovenliggend gevelvlak vier smeedijzeren muurankers en onder de vensters van de eerste verdieping siermetselverband. De drie vensters -geïnspireerd op kruisvensters- op de eerste verdieping zijn rechthoekig met glas-in-lood bovenlichten en aan weerszijden voorzien van houten (sier)luiken met rood-wit geverfd wapen. Boven de vensters kraagt de gevel iets uit op korfbogen, met in de aanzet hardstenen gebeeldhouwde engelenkopjes. In de boogruggen natuurstenen en in de boogtrommels metselmozaïeken. Hierboven twee ijzeren muurankers. Links een geprofileerde dakgoot en in het zadeldak een kleine dakkapel met zinken puntdakje. Rechts de trapgevel, afgezet met natuursteen, met in het midden een kleiner vierkant venster in dezelfde trant als de overige vensters voorzien van een boogbrug. In de top van de gevel herhaalt zich het wapen van de luiken op een ronde ingemetselde steen. Waardering: Herenhuis in Hollandse neo-Renaissance trant van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde, alsook representatief voor het gevelarchitectuur-oeuvre van architect C. Bruijnzeel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506356
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis met trapgevel in opvallende Hollandse neo-Renaissancestijl in Rotterdam

Herenhuis gebouwd in sobere Um-1800 (overgangs)stijl

Voorschoterlaan 46
Rotterdam
Omschrijving woonhuis Voorschoterlaan 46. Inleiding: HERENHUIS in de oostelijk rooilijn van de Voorschoterlaan, in 1908 gebouwd in sobere ..

Herenhuis in neo-Byzantijnse trant

Voorschoterlaan 54
Rotterdam
Omschrijving Voorschoterlaan 54. Inleiding: HERENHUIS in de oostelijke rooilijn van de Voorschoterlaan, circa 1905 gebouwd in neo-Byzantij..

Hofje Uit liefde en voorzorg

Voorschoterlaan 79
Rotterdam
Omschrijving hofje "Uit liefde en voorzorg". Inleiding: HOFJE bestaande uit drie vleugels rond een rechthoekige binnentuin, gebouwd in neo..

Nederlands Hervormde Kerk

Hoflaan 1
Rotterdam
NED. HERVORMDE KERK. Neoklassicistisch kerkgebouw uit 1841, architect A. Roodenburg. Zaalkerk met rondboogvensters en een koofplafond met st..

Labor Nobilitat

Hoflaan 30
Rotterdam
Omschrijving "Labor Nobilitat", Hoflaan 30-34. Inleiding: Vrijstaand blok van twee identieke WOONHUIZEN en een gecombineerd WOON/BEDRIJFSP..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis met trapgevel in opvallende Hollandse neo-Renaissancestijl in Rotterdam

Foto's (1)