Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Statig woonhuis in Classicistische trant. Het pand staat met de voorgevel direct aan de straat waar meer 19e-eeuwse bebouwing te vinden is in Zwartsluis

Woonhuis

Groot Lageland 21
8064AL Zwartsluis (gemeente Zwartewaterland)
Overijssel

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Statig woonhuis in Classicistische trant. Het pand staat met de voorgevel direct aan de straat waar meer 19e-eeuwse bebouwing te vinden is

Inleiding Statig woonhuis, gebouwd in 1860 in Classicistische trant. het pand staat met de voorgevel direct aan de straat waar meer 19e eeuwse bebouwing te vinden is. Omschrijving Pand met verdieping onder een met Hollandse pannen gedekt schilddak, waarop gemetselde schoorstenen met metalen schoorsteenkappen op de nokhoeken. De vier-assige voorgevel heeft hoeklisenen met cassette, een gepleisterde plint en schuiframen en wordt bekroond door een entablement dat bij de lisenen risaleert. Op de begane grond acht-ruits vensters, op de verdieping ramen zonder roedenverdeling. De twee travee├źn brede middenrisaliet heeft een originele paneeldeur met gietijzeren raamversiering onder een bovenlicht met afgeronde hoeken en gietijzeren levensboom. Rondom de entree een omlijsting met het jaartal MDCCCLX (=1860) onder kroonlijst. De zijgevels zijn voorzien van gietijzeren bakgoten en staafankers, de verdieping van de linker zijgevel is gepleisterd. Vernieuwde achtergevel. In de voorkamer rechts van de entree een origineel stucplafond, aan het eind van de gang een fraai trappenhuis met houten trappaal en gietijzeren balusters onder een traplicht. Waardering Vrij gaaf en representatief onderdeel van de 19e eeuwse bebouwing aan het Groot Lageland. Het pand is van architectuur-historisch belang en heeft tevens grote ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506348
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Statig woonhuis in Classicistische trant. Het pand staat met de voorgevel direct aan de straat waar meer 19e-eeuwse bebouwing te vinden is in Zwartsluis

Deftig herenhuis met verdieping en omlopend schilddak

Groot Lageland 9
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Deftig herenhuis met verdieping en omlopend schilddak, begin 19e eeuw. De gaaf bewaarde voorgevel heeft een rijk geprofileerde kroonlijst, v..

huis 't lageland

groot lageland 5
zwartsluis (Gemeente zwartewaterland)
Woonhuis met aangebouwde dienstwoning.

Blokvormig pand zonder verdieping. Omlopend houten kroonlijst en pannen schilddak. Dakkapel met houten fronton. Vensters en deur in geprofileerde omli ..

Groot Lageland 39
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Blokvormig pand zonder verdieping uit het midden van de 19e eeuw. Omlopend houten kroonlijst en pannen schilddak. Dakkapel met houten fronto..

Huis met puntgevel, versierd met tussentrappen en toppilaster op consoles. Blijkens jaartalankers in 1789 verbouwd. Deur met ovale panelen en vensters ..

Westeinde 6
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Huis uit de 17e eeuw met puntgevel, versierd met tussentrappen en toppilaster op consoles. Blijkens jaartalankers in 1789 verbouwd. Deur met..

De Doopsgezinde kerk

Buitenkwartier 34
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Inleiding De Doopsgezinde kerk is in 1842 gebouwd ter vervanging van het Doopsgezinde vluchtkerkje achter het Klein Lageland en is, evenals..

Kaart & Routeplanner

Route naar Statig woonhuis in Classicistische trant. Het pand staat met de voorgevel direct aan de straat waar meer 19e-eeuwse bebouwing te vinden is in Zwartsluis

Foto's (1)