Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eenvoudig woonhuis in Zwartsluis

Woonhuis

Buitenkwartier 39
8064AC Zwartsluis (gemeente Zwartewaterland)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Eenvoudig woonhuis

Inleiding Omstreeks de eeuwwisseling voor een Joodse familie gebouwd eenvoudig woonhuis. Omschrijving Woonhuis van één bouwlaag met zolderverdieping onder een met bouletpannen gedekt, afgeknot schilddak. Het drie traveeën brede pand heeft een gepleisterde plint, rechtgesloten vensters onder strekken, een doorlopende lekdorpel, een kroonlijst en een betegeld rondboogportiek met deur onder bovenlicht en stucplafond met plantmotieven in rozet. Op de kroonlijst een zeer grote gemetselde dakkapel met gebeeldhouwde vleugelstukken en bewerkte stijlen in de samengestelde vensterpartij, die is bekroond door een gebroken profiellijst. De gevelopeningen en de dakkapel worden geaccentueerd door gestucte blokken. Waardering Het pand is een aardig voorbeeld van eclectische architectuur rond de eeuwwisseling en is derhalve van architectuur-historische waarde. Het is bovendien een belangrijk, in de bocht van het Buitenkwartier gelegen, onderdeel van de bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506347
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eenvoudig woonhuis in Zwartsluis

De Doopsgezinde kerk

Buitenkwartier 34
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Inleiding De Doopsgezinde kerk is in 1842 gebouwd ter vervanging van het Doopsgezinde vluchtkerkje achter het Klein Lageland en is, evenals..

Vrijstaand woonhuis in eclectische trant gebouwd

Buitenkwartier 2
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Inleiding Omstreeks 1890 voor de directeur van de borstelfabriek (Mozes Jacobs) in eclectische trant gebouwd vrijstaand woonhuis. Het pand ..

Huis met puntgevel, versierd met tussentrappen en toppilaster op consoles. Blijkens jaartalankers in 1789 verbouwd. Deur met ovale panelen en vensters ..

Westeinde 6
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Huis uit de 17e eeuw met puntgevel, versierd met tussentrappen en toppilaster op consoles. Blijkens jaartalankers in 1789 verbouwd. Deur met..

huis 't lageland

groot lageland 5
zwartsluis (Gemeente zwartewaterland)
Woonhuis met aangebouwde dienstwoning.

Deftig herenhuis met verdieping en omlopend schilddak

Groot Lageland 9
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Deftig herenhuis met verdieping en omlopend schilddak, begin 19e eeuw. De gaaf bewaarde voorgevel heeft een rijk geprofileerde kroonlijst, v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eenvoudig woonhuis in Zwartsluis