Eenvoudig woonhuis in Zwartsluis

Buitenkwartier 39
8064AC Zwartsluis (gemeente Zwartewaterland)

Beschrijving van Eenvoudig woonhuis

Inleiding Omstreeks de eeuwwisseling voor een Joodse familie gebouwd eenvoudig woonhuis. Omschrijving Woonhuis van één bouwlaag met zolderverdieping onder een met bouletpannen gedekt, afgeknot schilddak. Het drie traveeën brede pand heeft een gepleisterde plint, rechtgesloten vensters onder strekken, een doorlopende lekdorpel, een kroonlijst en een betegeld rondboogportiek met deur onder bovenlicht en stucplafond met plantmotieven in rozet. Op de kroonlijst een zeer grote gemetselde dakkapel met gebeeldhouwde vleugelstukken en bewerkte stijlen in de samengestelde vensterpartij, die is bekroond door een gebroken profiellijst. De gevelopeningen en de dakkapel worden geaccentueerd door gestucte blokken. Waardering Het pand is een aardig voorbeeld van eclectische architectuur rond de eeuwwisseling en is derhalve van architectuur-historische waarde. Het is bovendien een belangrijk, in de bocht van het Buitenkwartier gelegen, onderdeel van de bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)