Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand woonhuis in eclectische trant gebouwd in Zwartsluis

Woonhuis

Buitenkwartier 2
8064AE Zwartsluis (gemeente Zwartewaterland)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Vrijstaand woonhuis in eclectische trant gebouwd

Inleiding Omstreeks 1890 voor de directeur van de borstelfabriek (Mozes Jacobs) in eclectische trant gebouwd vrijstaand woonhuis. Het pand staat tegen het dijklichaam van het Buitenkwartier. Omschrijving Verdiepingloos pand op rechthoekige grondslag met een souterrain aan de achterzijde en een afgeknot, met schubleien gedekt schilddak. De fraaie representatieve voorgevel is symmetrisch en heeft gestucte speklagen, een geprofileerde plint met tegeltableau's onder de ramen, dubbele gestucte lisenen op de hoeken en een gootlijst waaronder een tegelfries en rand met bloktand. In het midden van deze gevel een entréepartij onder rondboog met gestucte omlijsting en een betegeld portiek, waarin de originele zwaar geprofileerde deur met raamdecoratie van siersmeedwerk. Boven de entree een balkon met gietijzeren balustrade op consoles en een brede gemetselde dakkapel, waarin dubbele deuren onder rondboog met bovenlicht en met rondboogvensters aan weerszijden. De dakkapel heeft vleugelstukken en een vlak zadeldak op een sierspant met ajourwerk en makelaar. Aan weerszijden van de entree een groot samengesteld venster met kroonlijst, gesneden stijlen en een rechte strek met gestucte aanzet- en sluitblokken. Op de rechter zijgevel twee fraaie dakkapellen met vleugelstukken, voluten, fronton en gecanneleerde pilasters, waaronder twee schuiframen met getoogde strek. De speklagen en dergelijke van deze gevel zijn geschilderd. Het gepleisterde souterrain heeft schijnvoegen aan de achter- en rechterzijkant. Boven het souterrain tegen de achtergevel is recent een groot balkon aangebracht en één groot raam. De overige indeling van deze gevel is nog origineel. De linker zijgevel heeft ter plaatse van de oorspronkelijke houten serre een gemetselde aanbouw met getoogde ramen gekregen. In het interieur zijn alleen gang en trappenhuis nog volledig origineel met stucplafond, tegelvloer, geprofileerde deuren met omlijsting en op de overgang van gang naar trappenhuis een brede gedecoreerde getoogde doorgang met engelenkopjes op de aanzet van de toog. De trap met fraaie houten trappaal en balusters heeft op het bordes een raam met gegraveerd glas, waarin vaas- en bloemmotieven. Waardering Het pand is vanwege de rijk gedetailleerde voorgevel en de nog aanwezige interieur-onderdelen van architectuurhistorische waarde. Bovendien is het stedebouwkundig van belang door zijn beeldbepalende ligging aan het begin van de dijkbebouwing van het Buitenkwartier. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506336
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand woonhuis in eclectische trant gebouwd in Zwartsluis

De Doopsgezinde kerk

Buitenkwartier 34
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Inleiding De Doopsgezinde kerk is in 1842 gebouwd ter vervanging van het Doopsgezinde vluchtkerkje achter het Klein Lageland en is, evenals..

Doleantiekerk

Het Singel 18
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Inleiding De Gereformeerde Doleantiekerk is in 1893 gebouwd door aannemer Weijs na "de Vereniging" tussen een aantal tot dan toe afgescheid..

Eenvoudig woonhuis

Buitenkwartier 39
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Inleiding Omstreeks de eeuwwisseling voor een Joodse familie gebouwd eenvoudig woonhuis. Omschrijving Woonhuis van één bouwlaag met zol..

Orgel in de Hervormde kerk

Kerkstraat 31
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Hervormde kerk, beschermd vanwege het eenklaviersorgel, in 1796 gemaakt door Rudolf Knol uit Hasselt. In 1936 ingrijpend verbouwd door Valcx..

Gepleisterde en enigszins verminkte trapgevel. Geprofileerde natuurstenen waterlijst boven de begane-grond

Kerkstraat 24
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Gepleisterde en enigszins verminkte trapgevel blijkens gevelsteen uit 1628. Geprofileerde natuurstenen waterlijst boven de begane-grond.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand woonhuis in eclectische trant gebouwd in Zwartsluis

Foto's (3)