Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Halleboerderij in Zwartsluis

Boerderij

Zwartewatersklooster 9
8064PK Zwartsluis (gemeente Zwartewaterland)
Overijssel

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Halleboerderij

Omschrijving. In traditionele baksteenbouw opgetrokken kleine HALLEBOERDERIJ onder een met riet gedekt wolfdak met gerolde vorst, toefjes en kleine dakkapel in het wolfeind van de voorgevel. Voorgevel met vlechtingen, één groot en twee kleinere vensters met luiken en een voordeur met bovenlicht en stoep. Het linker venster en het kelderluik horen bij een opkamer en de kelder daaronder. Linker zijgevel met in de kap stekende opbouw (midden 20e eeuw), voorzien van venster met luiken. In het bedrijfsgedeelte van deze gevel bevinden zich mestluiken. Grotendeels houten achtergevel. In de woonkamer bevindt zich een schouw met betegelde 19de-eeuwse achterwand, een bedstede, ingebouwde kast met glasdeurtjes, plavuizen vloer en een balken plafond. Het schilderwerk van deuren, kast, bedstede en schouw is gehout. Ook in de opkamer staat een bedstede. De kelder heeft een tongewelf, plavuizen vloer en gemetselde trap. De stal met gebintconstructies is volledig origineel. Waardering De boerderij heeft een grote cultuurhistorische en ensemblewaarde vanwege: - de eenvoudige maar verzorgde 19e eeuwse vormgeving - de gaafheid van het exterieur - de waardevolle interieuronderdelen - de ensemblewaarde als hoofdonderdeel van het complex - de beeldbepalende ligging in de buurtschap Zwartewatersklooster (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506328
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Halleboerderij in Zwartsluis

Hooiberg bij Halleboerderij

Zwartewatersklooster 9
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Omschrijving Een HOOIBERG met rieten dak. Waardering De hooiberg heeft een cultuurhistorische en ensemblewaarde vanwege: - de ruimtelijk..

Schuur bij Halleboerderij

Zwartewatersklooster 9
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Omschrijving Aan één zijde open SCHUUR met houten draagconstructie, rieten wanden en een rieten kap. Waardering De schuur heeft een cul..

Terrein voormalige klooster Mont St. Maria

Zwartewatersklooster
Zwartewatersklooster (Gemeente Zwartewaterland)
Terrein waarin overblijfselen van het voormalige klooster Mont St. maria. Datering: late Middeleeuwen (1233 - 1604).

Huisterp De Huusstee

Overzijde provinciale weg bij De Velde
De Velde (Gemeente Zwartewaterland)
Huisterp. Datering: late Middeleeuwen.

Hoekpand met lijstgevel, waarvan de op de hoeken omgekorniste kroonlijst Lodewijk XVI-versieringen heeft. Deur in geblokte omlijsting van pleister met ..

De Nieuwesluis 2
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Hoekpand uit het einde van de 18e eeuw met lijstgevel, waarvan de op de hoeken omgekorniste kroonlijst Lodewijk XVI-versieringen heeft. Deur..

Kaart & Routeplanner

Route naar Halleboerderij in Zwartsluis

Foto's (2)