Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis van Villa Canne in Maastricht

Kasteel Buitenplaats

Mergelweg 363
6212NJ Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1886


Beschrijving van Koetshuis van Villa Canne

Inleiding Traditioneel-ambachtelijk KOETSHUIS van de Villa Canne, 1886. Gebouwd in opdracht van de familie P. Regout en gesitueerd tegenover de oprijlaan van de Villa Canne. De binnenplaats is omstreeks 1925 van een plat dak voorzien en aan de achterzijde uitgebreid met een aantal stallen met mergelbuitenmuren. Omschrijving Koetshuis met drie bouwlagen en gedeeltelijke souterrain-verdieping op rechthoekige plattegrond, waarachter een overdekte binnenplaats en een stal. Het geheel is ingegraven in een hellend perceel, zodat aan de achtergevel slechts het platte dak boven de binnenplaats en de achtergevel vanaf de tweede bouwlaag zichtbaar is. Symmetrisch ingedeelde voorgevel van vijf vensterassen, onderling gescheiden door lisenen. Centraal geplaatste korfboogvormige, dubbele houten inrijpoort met loopdeur en hardstenen sluitsteen met het opschrift P.R. 1886. Hardstenen poortdrempel, met één gietijzeren poortbeschermer. Daarboven, in de derde bouwlaag een houten luik voor de hooizolder, voorzien van hijsinstallatie en geornamenteerd houten overstek. Blinde zijgevels. In de achtergevel bevinden zich drie segmentboogvormige houten vensters met luiken plus en segmentboogvormig houten zolderluik. Bakstenen optrek, gemetseld in kruisverband. Geprofileerde, gepleisterde plint. Licht risalerende spitsboogvormige vensterlijsten met gestucte sluitstenen en strekken. Spitsboogvormige houten T-vensters met kleine roedeverdeling en decoratief gelede bovenlichten. De vensters van de voormalige paardenstal in de eerste bouwlaag zijn grotendeels blind. Gestucte gevellijsten, vensterdorpels. Ankers. De poortlijst is geheel gepleisterd. Het geheel wordt gedekt door een zadeldak met oud-Hollandse pannen. Waardering Het koetshuis is van cultuurhistorische waarde als zeer bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de esthetische kwaliteiten, de ornamentiek en door de bijzondere samenhang tussen exterieur en enkele interieuronderdelen. Het koetshuis heeft een sterke functionele relatie met de nabijgelegen Villa Canne en het tweede koetshuis aan de Nekummerweg. Het pand is van belang vanwege de situering in het Maastrichtse buitengebied en als zodanig van belang voor het aanzien van de gemeente. Het pand is in redelijke mate gaaf gebleven en is van groot belang in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Bovendien is er sprake van een grote architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506307
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis van Villa Canne in Maastricht

Villa Canne

Mergelweg 454
Maastricht
Inleiding Eclectisch LANDHUIS genaamd Villa Canne, XIXB-XXa. Omstreeks het midden van de negentiende eeuw gebouwd in opdracht van de Maastr..

Koetshuis van Villa Canne

Nekummerweg 19
Maastricht
Inleiding Voormalig KOETSHUIS van de Villa Canne, omstreeks 1905 gebouwd in opdracht van de familie Regout en thans als woonhuis in gebruik..

Natuurstenen muur aan de oostelijke oever van de Jeker met poort van Naamse steen.

Nekummerweg 20
Maastricht
Natuurstenen MUUR aan de oostelijke oever van de Jeker met poort van Naamse steen, eerste helft 18e eeuw.

Nekummermolen

Nekummerweg 25
Maastricht
Inleiding WATERMOLEN op de Jeker, 1869, genaamd Nekummermolen. Gesitueerd in het zuidelijke buitengebied van Maastricht, in dwarsrichting..

De Tombe (motte)

Tombe op westrand Sint Pietersberg
Maastricht
De Tombe, vroeg-middeleeuwse versterking; een kunstmatig opgeworpen heuvel, gelegen op de westrand van de Sint Pietersberg bij Nekum.

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis van Villa Canne in Maastricht

Foto's (1)