Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pompgebouw annex vuilvishuis in Rotterdam

Weg En Waterwerk

Boezemsingel 57
3031CA Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1890-1891
Architect: W.A. Scholten en G.J de Jongh


Beschrijving van Pompgebouw annex vuilvishuis

Omschrijving Vuilvishuisje Inleiding: Het POMPGEBOUW annex VUILVISHUISJE gebouwd in 1890-91 in Chaletstijl naar ontwerp van W.A. Scholten en G.J de Jongh (directeur Gemeentewerken). Gelegen aan het zuid-oostelijk uiteinde van de Boezemsingel en oorspronkelijk behorend tot het Oostelijk stoomgemaal van Rose's Waterproject uit 1842. Omschrijving: Het voormalig vuilvisgebouw bestaat uit één bouwlaag op een vrijwel vierkante plattegrond. Het met zinkplaatjes bedekte schilddak, op de nokken versierd met smeedijzeren crêtekam, is aan alle vier zijden voorzien van overstekende, dwarse steekkappen met gedecoreerde gietijzeren korbelen. De overstekende, licht geprofileerde daklijst wordt in het verlengde van de gevelstijlen ondersteund door houten sleutelstukken. De gevels bestaan uit vakwerk van alternerend schuine balken en Andreaskruisen gevuld met -in een staand metselverband- rode baksteen omrand door zwart geglazuurde baksteen. Aan de waterzijde steunt het gebouw op een hardstenen rustica basement met drie rondbogen. Waardering: Pompgebouw annex vuilvishuis bij het uiteinde van de Boezemsingel, deel uitmakend van W.N. Roses Waterproject en als zodanig van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde alsook uit stedebouwkundig en industrieel- archeologische oogpunt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506302
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pompgebouw annex vuilvishuis in Rotterdam

Groep van vier onderkelderde stadswoonhuizen met verdieping onder dwarsgeplaatste zadeldaken met dakkapellen

Goudse Rijweg 403
Rotterdam
Groep van vier laat 19e eeuws/vroeg 20e eeuwse onderkelderde stadswoonhuizen met verdieping onder dwarsgeplaatste zadeldaken met dakkapellen..

Boezembrug

Brug over de Boezem
Rotterdam
Omschrijving brug over de Boezem. Inleiding: BRUG over de Boezem, verbinding tussen de Goudse Rijweg en Vlietlaan, gebouwd in 1903 naar on..

Blok etagewoningen met winkels op de begane grond in Zakelijk Expressionistische stijl

Goudse Rijweg 2a
Rotterdam
Omschrijving winkel/woonblok Vlietlaan. Inleiding: Op de hoek van de Vlietlaan en Goudse Rijweg gesitueerd blok ETAGEWONINGEN met WINKELS ..

Oostelijk Zwembad

Gerdesiaweg 480
Rotterdam
Omschrijving Oostelijk Zwembad. Inleiding: Overdekt ZWEMBAD gebouwd in 1932, op initiatief van enkele Rotterdamse notabelen, naar ontwerp ..

Woningbouwcomplex Jaffa

Karmelweg 1a
Rotterdam
Omschrijving strokenbouw "Jaffa", Karmelweg 1 t/m 14. Omschrijving: Oost-west gesitueerde strook met ETAGEWONINGEN in Nieuw-Zakelijke tran..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)