Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats Crooswijk: begraafplaatsaula in neo-renaissance trant in Rotterdam

Graf Begraafplaats

Kerkhoflaan 3
3034TA Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1915
Architect: G. Friedhof


Beschrijving van Algemene Begraafplaats Crooswijk: begraafplaatsaula in neo-renaissance trant

Omschrijving aula. BEGRAAFPLAATSAULA in neo-renaissance trant op Algemene Begraafplaats Crooswijk, ontworpen door stadsarchitect G. Friedhof in 1915. Opgetrokken op een plattegrond in de vorm van een Grieks kruis, met een rustica basement en in rode baksteen met natuurstenen banden, blokken en lijsten. In de hoeken lagere aanbouwen en aan de achterzijde een veelhoekige absis. De aula heeft een met leien gedekt zadeldak voorzien van een dakruiter en dakkapellen. De hoofdingang bevindt zich in de zuidelijke gevel, te bereiken via een natuurstenen trap. Dubbele houten deur onder segmentboog met archivolten in natuurstenen portaal met lessenaarsdak. In het boogveld gebeeldhouwde cherubijntjes met een zandloper. Aan weerszijden van de ingang beelden van een huilende vrouw en rouwende man. Boven het lessenaarsdak een rondboogvenster met cirkelvormig maaswerk onder een bakstenen rollaag en natuurstenen fries. In het midden van de topgevel een drieledig venster met twee natuurstenen zuiltjes tussen de vensters en natuurstenen onderdorpel en latei. In de punt van de topgevel een driehoekige gevelsteen met het wapen van Rotterdam. In de oostelijke en westelijke zijgevels: dubbele getoogde houten deur met natuurstenen omlijsting. Daarboven een hoog drieledig rondboogvenster met rechthoekige roedenverdeling en daarboven cirkelvormig maaswerk. Bakstenen rollaag en natuurstenen fries en drieledig venster zoals eerder beschreven boven de hoofdingang. In de top van de puntgevel natuurstenen blokmotief. In de vijf gevelvlakken van de absis rondboogvensters met rechthoekige roedenverdeling. Op de vier hoeken van de absis versneden steunberen. In de twee dakvlakken aan weerszijden van het midden een dakkapel. Waardering: Aula in neo-renaissance trant van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang als functioneel onderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Crooswijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506299
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats Crooswijk: begraafplaatsaula in neo-renaissance trant in Rotterdam

Algemene Begraafplaats Crooswijk: tempelvormig poortgebouw in neo-classicistische stijl

Crooswijksebocht 31
Rotterdam
Omschrijving poortgebouw. Tempelvormig POORTGEBOUW in neo-classicistische stijl, ontworpen door P. Adams in 1832 bij Alg. Begraafplaats Cro..

Algemene Begraafplaats Crooswijk: voormalig wachtlokaal annex opzichterswoning in chalet-stijl

Crooswijksebocht 31
Rotterdam
Omschrijving (voormalig) wachtlokaal met opzichterswoning. (Voormalig) WACHTLOKAAL annex OPZICHTERSWONING in chalet-stijl, gebouwd in 1899 ..

Algemene Begraafplaats Crooswijk: voormalig baarhuisje in chalet-stijl

Crooswijksebocht 31
Rotterdam
Omschrijving (voormalig) lijkenhuisje. (Voormalig) BAARHUISJE in chalet-stijl, gebouwd circa 1899. Eén bouwlaag opgetrokken op een rechtho..

Algemene Begraafplaats Crooswijk: parkaanleg

Crooswijksebocht 31
Rotterdam
Omschrijving parkaanleg van de begraafplaats. Naar ontwerp van respectievelijk P. Adams, L. Springer en (mogelijk) J.T.P. Bijhouwer uitgevo..

Algemene Begraafplaats Crooswijk: grafheuvel met kwadrant en rotonde

Crooswijksebocht 31
Rotterdam
Omschrijving grafheuvel met kwadrant en rotonde. In de jaren dertig van de negentiende eeuw aangelegde, prominent achter het neo-classicist..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene Begraafplaats Crooswijk: begraafplaatsaula in neo-renaissance trant in Rotterdam

Foto's (3)