Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats Crooswijk: voormalig wachtlokaal annex opzichterswoning in chalet-stijl in Rotterdam

Graf Begraafplaats

Crooswijksebocht 31
3034NC Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van Algemene Begraafplaats Crooswijk: voormalig wachtlokaal annex opzichterswoning in chalet-stijl

Omschrijving (voormalig) wachtlokaal met opzichterswoning. (Voormalig) WACHTLOKAAL annex OPZICHTERSWONING in chalet-stijl, gebouwd in 1899 naast het poortgebouw van de Algemene Begraafplaats Crooswijk. Eén bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met wit geschilderde houten vakwerkconstructie gevuld met rode baksteen op een hardstenen plint en met een overstekend zadeldak met windveren en met pannen gedekt. In de zuidelijke (voor)gevel en noordelijke gevel een drieledig venster en centraal in de puntgevel een gedecoreerd houten ventilatieluik. De westelijke gevel is blind (houten vakwerk met gestucte baksteen). Aan de oostzijde een kleine uitbouw onder een zadeldak met aan de voorzijde een portiek, in de zijgevel een tweeledig venster en aan de achterzijde een houten deur met aan weerszijden een smal venster. Waardering: (Oorspronkelijk) wachtlokaal met opzichterswoning in chalet-stijl van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde, alsmede van belang als historisch-functioneel complexonderdeel van de Algemene Begraafplaats Crooswijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506296
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats Crooswijk: voormalig wachtlokaal annex opzichterswoning in chalet-stijl in Rotterdam

Algemene Begraafplaats Crooswijk: tempelvormig poortgebouw in neo-classicistische stijl

Crooswijksebocht 31
Rotterdam
Omschrijving poortgebouw. Tempelvormig POORTGEBOUW in neo-classicistische stijl, ontworpen door P. Adams in 1832 bij Alg. Begraafplaats Cro..

Algemene Begraafplaats Crooswijk: voormalig baarhuisje in chalet-stijl

Crooswijksebocht 31
Rotterdam
Omschrijving (voormalig) lijkenhuisje. (Voormalig) BAARHUISJE in chalet-stijl, gebouwd circa 1899. Eén bouwlaag opgetrokken op een rechtho..

Algemene Begraafplaats Crooswijk: begraafplaatsaula in neo-renaissance trant

Kerkhoflaan 3
Rotterdam
Omschrijving aula. BEGRAAFPLAATSAULA in neo-renaissance trant op Algemene Begraafplaats Crooswijk, ontworpen door stadsarchitect G. Friedho..

Algemene Begraafplaats Crooswijk: parkaanleg

Crooswijksebocht 31
Rotterdam
Omschrijving parkaanleg van de begraafplaats. Naar ontwerp van respectievelijk P. Adams, L. Springer en (mogelijk) J.T.P. Bijhouwer uitgevo..

Algemene Begraafplaats Crooswijk: grafheuvel met kwadrant en rotonde

Crooswijksebocht 31
Rotterdam
Omschrijving grafheuvel met kwadrant en rotonde. In de jaren dertig van de negentiende eeuw aangelegde, prominent achter het neo-classicist..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)