Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats Crooswijk: voormalig drenkelingenhuis annex arbeiderswoning in sobere chalet-stijl in Rotterdam

Graf Begraafplaats

Crooswijksebocht 30
3034NC Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Algemene Begraafplaats Crooswijk: voormalig drenkelingenhuis annex arbeiderswoning in sobere chalet-stijl

Omschrijving (voormalig) drenkelingenhuis annex arbeiderswoning. (Voormalig) DRENKELINGENHUIS annex ARBEIDERSWONING in sobere chalet-stijl, gebouwd in 1895, naast het poortgebouw van de Algemene Begraafplaats Crooswijk. (De oorspronkelijke gevelindeling is op enkele plaatsen later gewijzigd, doch wel op zorgvuldige wijze.) Het huis telt twee bouwlagen, op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen en met over de (noordelijke) helft van het bouwvolume een overstekende zadeldakbeëindiging en de (zuidelijke) helft een plat dak. Aan de zuidelijke zijgevel een niet van rijkswege beschermenswaardige aangebouwde serre. In de voorgevel bevinden zich op de begane grond twee tweeledige rechthoekige vensters met glas-in-lood bovenlichten, houten kozijnen en natuurstenen waterdorpel. Boven de vensters een getoogde rollaag met in het terugliggende spaarveld eronder metselmozaiëk. Tussen beide vensters een klein rechthoekig raampje op identieke wijze gedetailleerd. Op de eerste verdieping links een groot rechthoekig drieledig venster, rechts een kleiner T-venster, beiden met detaillering zoals eerder omschreven. Het grote venster heeft echter een dubbele rollaag. Het zadeldak met houten daklijst en recht korbeel. Het platte dak is afgesloten met een ezelsrug van groen geglazuurde bakstenen. In de noordelijke zijgevel op de begane grond links twee smalle rechthoekige vensters, gedetailleerd zoals eerder omschreven. Daklijst en goot worden ondersteund door hoge houten sleutelstukken. Van de achtergevel is het bouwdeel onder het zadeldak blind. In de aansluitende gevel onder het platte dak drie smalle hoge vensters, gedetailleerd zoals eerder omschreven. Geheel links springt circa een derde deel van het bouwdeel onder het platte dak terug van de rooilijn. Bovenin de zuidelijke gevelvlakken siermetselwerk. Waardering: (Oorspronkelijk) drenkelingenhuis annex arbeiderswoning in sobere chalet-stijl van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde, alsmede van belang als historisch-functioneel complexonderdeel van de Algemene Begraafplaats Crooswijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506295
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats Crooswijk: voormalig drenkelingenhuis annex arbeiderswoning in sobere chalet-stijl in Rotterdam

Algemene Begraafplaats Crooswijk: tempelvormig poortgebouw in neo-classicistische stijl

Crooswijksebocht 31
Rotterdam
Omschrijving poortgebouw. Tempelvormig POORTGEBOUW in neo-classicistische stijl, ontworpen door P. Adams in 1832 bij Alg. Begraafplaats Cro..

Algemene Begraafplaats Crooswijk: voormalig wachtlokaal annex opzichterswoning in chalet-stijl

Crooswijksebocht 31
Rotterdam
Omschrijving (voormalig) wachtlokaal met opzichterswoning. (Voormalig) WACHTLOKAAL annex OPZICHTERSWONING in chalet-stijl, gebouwd in 1899 ..

Algemene Begraafplaats Crooswijk: voormalig baarhuisje in chalet-stijl

Crooswijksebocht 31
Rotterdam
Omschrijving (voormalig) lijkenhuisje. (Voormalig) BAARHUISJE in chalet-stijl, gebouwd circa 1899. Eén bouwlaag opgetrokken op een rechtho..

Algemene Begraafplaats Crooswijk: begraafplaatsaula in neo-renaissance trant

Kerkhoflaan 3
Rotterdam
Omschrijving aula. BEGRAAFPLAATSAULA in neo-renaissance trant op Algemene Begraafplaats Crooswijk, ontworpen door stadsarchitect G. Friedho..

Algemene Begraafplaats Crooswijk: parkaanleg

Crooswijksebocht 31
Rotterdam
Omschrijving parkaanleg van de begraafplaats. Naar ontwerp van respectievelijk P. Adams, L. Springer en (mogelijk) J.T.P. Bijhouwer uitgevo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)