Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats Crooswijk: tempelvormig poortgebouw in neo-classicistische stijl in Rotterdam

Graf Begraafplaats

Crooswijksebocht 31
3034NC Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1832
Architect: P. Adams


Beschrijving van Algemene Begraafplaats Crooswijk: tempelvormig poortgebouw in neo-classicistische stijl

Omschrijving poortgebouw. Tempelvormig POORTGEBOUW in neo-classicistische stijl, ontworpen door P. Adams in 1832 bij Alg. Begraafplaats Crooswijk. Opgetrokken in wit gepleisterde baksteen op een natuurstenen basement. Het fronton wordt aan de voorzijde gedragen door twee natuurstenen dorische zuilen aan weerszijden van de doorgang en aan de achterzijde door twee vlakke vierkante kolommen. Daarboven een rechthoekig opzetstuk met aan alle vier zijden een nis, in de zijgevels rechthoekig van vorm en aan de voor- en achterzijde met licht getoogd. In de nis aan de voorgevel ligt een gebeeldhouwde dode met lijkkleed op een baar. Het platte dakvlak van het opzetstuk is in het midden boogvormig gewelfd met daarop twee stenen vazen. Het massieve houten toegangshek onder de boogvormige doorgang is gedecoreerd met funeraire symboliek (van boven naar beneden): een uil met aan weerszijden takkenbossen en vleermuizen, gekruiste zeisen en zandlopers met aan weerszijden een adelaars- en een vleermuisvleugel. Aan weerszijden van het poortgebouw een in twee trappen lager en smaller wordend bouwdeel met in de voorgevel een verticaal rechthoekig venster met natuurstenen waterdorpel en traliewerk, en aan de achtergevel een houten deur waarboven een horizontale rechthoekige nis. Daarboven geheel rondom een natuurstenen cordonlijst en gestuct fries en een plat dak met overstekende natuurstenen dakrand. Waardering: Neo-classicistisch poortgebouw met karakteristieke funeraire symboliek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsmede van belang als functioneel complexonderdeel van de Algemene Begraafplaats Crooswijk. NB Door de opname van het poortgebouw als onderdeel van dit complex komt de oude registratie onder monumentnummer 32908 te vervallen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506294
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats Crooswijk: tempelvormig poortgebouw in neo-classicistische stijl in Rotterdam

Algemene Begraafplaats Crooswijk: voormalig wachtlokaal annex opzichterswoning in chalet-stijl

Crooswijksebocht 31
Rotterdam
Omschrijving (voormalig) wachtlokaal met opzichterswoning. (Voormalig) WACHTLOKAAL annex OPZICHTERSWONING in chalet-stijl, gebouwd in 1899 ..

Algemene Begraafplaats Crooswijk: voormalig baarhuisje in chalet-stijl

Crooswijksebocht 31
Rotterdam
Omschrijving (voormalig) lijkenhuisje. (Voormalig) BAARHUISJE in chalet-stijl, gebouwd circa 1899. Eén bouwlaag opgetrokken op een rechtho..

Algemene Begraafplaats Crooswijk: begraafplaatsaula in neo-renaissance trant

Kerkhoflaan 3
Rotterdam
Omschrijving aula. BEGRAAFPLAATSAULA in neo-renaissance trant op Algemene Begraafplaats Crooswijk, ontworpen door stadsarchitect G. Friedho..

Algemene Begraafplaats Crooswijk: parkaanleg

Crooswijksebocht 31
Rotterdam
Omschrijving parkaanleg van de begraafplaats. Naar ontwerp van respectievelijk P. Adams, L. Springer en (mogelijk) J.T.P. Bijhouwer uitgevo..

Algemene Begraafplaats Crooswijk: grafheuvel met kwadrant en rotonde

Crooswijksebocht 31
Rotterdam
Omschrijving grafheuvel met kwadrant en rotonde. In de jaren dertig van de negentiende eeuw aangelegde, prominent achter het neo-classicist..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)