Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Baarle Nassau

Woonhuis

Loveren 24 A
5111TB Baarle Nassau
Noord Brabant

Bouwjaar: tweede kwart 17e eeuw


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding WOONHUIS uit het tweede kwart van de 17de eeuw. Deze voormalige herberg ligt in het Nederlandse deel van Loveren, dat aan de route Den Bosch-Tilburg-Hoogstraten-Antwerpen een belangrijk verkeersknooppunt was. Het huis is nu in gebruik als dubbel woonhuis. Het heeft een aangebouwd bedrijfsgedeelte met meerdere aanbouwen achter. Beschrijving Het eenlaags woonhuis met rechthoekige plattegrond heeft gepleisterde gevels, de voorgevel heeft een blokverband. Het i s gedekt met een zadeldak met rode muldenpannen tussen topgevels met in- en uitzwenkende belijning tussen trappen met natuurstenen afdekplaten. Het dak heeft aan de achterkant een aanzienlijk lagere dakvoet. Op de aansluiting bedrijfspand/huis heeft de topgevel aan de achterkant haar modellering verloren. De rechter topgevel is rond afgesloten. Op de linker topgevel en rechts van het midden op het dak schoorstenen. Onder de dakrand van de voorgevel loopt een bakstenen muizentand. Het metselwerk heeft, waar zichtbaar, kruisverband met klezoren. Zeven sierankers met spitse beëindiging en krullen van een type dat in de 17de eeuw in Breda gangbaar was, verdelen de voorgevel in zes traveeën. Hierin liggen twee vernieuwde deuren met hoog bovenlicht en rechts van iedere ingang twee vernieuwde T-vensters. Voor het huis loopt een smalle stoep. Inwendig bezit het huis een gaaf tweebeukig gebint met een enkele stijlenreeks tussen de voorste en achterste vertrekken. Het heeft een kapspant met kromstijlen. Het bedrijfsgedeelte links tegen het huis is opgetrokken uit handvorm baksteen met een zadeldak met rode muldenpannen. De dakvoet rust op houten geprofileerde klossen. In de voorgevel ligt in het midden een opgeklampte deur met aan weerszijden een getoogd ijzeren stalraam. Rechts een modern raam. In de zijgevel in het midden een zesruits stalraam en een opgeklampt zolderluik. Staafankers in voor- en zijgevel. Waardering Het huis heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere herinnering aan een bedrijfsontwikkeling verbonden met de specifieke geschiedenis van de streek. Het pand bezit architectuurhistorische waarde als één van de oudste nog bestaande voorbeelden in Brabant van een historisch dorpswoonhuis. Het huis heeft ensemblewaarde wegens de situering in de oude kern van Loveren waar het deel uitmaakt van een waardevolle bebouwingsgroep die bijdraagt tot de visuele gaafheid van de dorpse omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506263
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Baarle Nassau

Woonhuis van het type Kempisch verdiepinghuis, ten dele gelegen in een Belgische enclave, ten dele in Nederland

Loveren 19
Baarle Nassau
Inleiding WOONHUIS van het type Kempisch verdiepinghuis, ten dele gelegen in een Belgische enclave, ten dele in Nederland. De grens loopt, ..

Vrijstaand looierijgebouw aan de doorgaande weg net buiten het centrum

Chaamseweg 9a
Baarle Nassau
Inleiding Vrijstaand LOOIERIJGEBOUW aan de doorgaande weg net buiten het centrum van Baarle-Nassau. Het pand in Ambachtelijk-Traditionele s..

Station

Stationsstraat 2
Baarle Nassau
Inleiding Voormalig STATIONSGEBOUW met inpandige DIENSTWONINGEN, thans in gebruik als restaurant annex bowlingzaal en woning. Het station we..

Patronaat

Nieuwstraat 14
Baarle Nassau
Inleiding PATRONAAT, gebouwd in 1907 in Traditionalistische stijl. Het L-vormige gebouw grenst met een korte gevel aan de straat, binnen de..

Huis met zij-trapgevels en sierankers

Singel 12
Baarle Nassau
17e eeuws huis met zij-trapgevels en sierankers; ingangspartij uit het eind van de 18e eeuw. Jaarankers 1639.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Baarle Nassau