Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderijcomplex aan de tonsedijk, de westelijke afsluiting van de in 1558 ingedijkte nieuwe fijnaartse polder in Fijnaart

Boerderij

Tonsedijk 16 A
4793SC Fijnaart (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1760-1780


Beschrijving van Boerderijcomplex aan de tonsedijk, de westelijke afsluiting van de in 1558 ingedijkte nieuwe fijnaartse polder

Inleiding BOERDERIJCOMPLEX aan de Tonsedijk, de westelijke afsluiting van de in 1558 ingedijkte Nieuwe Fijnaartse Polder. Het complex is van het Westbrabantse type en bestaat uit een schuur met aangebouwd woonhuis met kaaskelder en een vrijstaand zomerhuis. Het is ontstaan tussen 1760 en 1780. Beschrijving Het eenlaags woonhuis is opgetrokken uit handvorm baksteen met een verweerde gewitte pleisterlaag. Het zadeldak tussen tuitgevels is gedekt met Oudholla ndse pannen en heeft een lagere dakvoet aan de voorgevel. Hierin bevindt zich de voordeur met geometrisch ingedeeld bovenlicht en rechts een twaalfruitsschuifvenster. Links zijn twee zesruitsschuifvensters geplaatst, waaronder zich twee getraliede openingen van de kaaskelder bevinden. In de zijgevels twee-, drie- en achtruitsvensters; bovendien een geschilderde zonnewijzer. Steekankers in alle muren waaronder één jaartalanker in de hogere achtergevel. Hierin liggen twee hoge vijftienruitsschuifvensters en e en bolkozijn met een enkelvoudig kozijn erboven bij de aansluiting van het huis tegen de kopgevel van de middenlangsdeelschuur. Deze is gedeeltelijk van hout en steen en heeft een wolfdak met ruitvormige asbestcementleien. In de kopgevels hoge inrijdeuren, aan het erf onder lessenaardak. In de lange zijgevels vierdelige getoogde stalraampjes en houten deuren. Het zomerhuis ligt aan de wegzijde. Het heeft een zadeldak met kruispannen tussen met kleine drietrapbekroonde tuitgevels. De bakstenen muren met ste ekankers hebben onregelmatige raamopeningen, deels gedicht. In het woonhuis is een waardevol interieur aanwezig met een houten kast en bedstedenwand met paneeldeuren gescheiden door pilasterpanelen met plint en bekroning. Waardering Het complex is van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling en uit het oogpunt van agrarische bedrijfsgeschiedenis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de typologische zeldzaamheid en gaafheid van de samenstellende bouwvolumes in hun functionele samenhang. Het is van belang vanwege de markante situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het complex is belangrijk vanwege gaaf behouden gebleven in- en exterieur en de historische zeggingskracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506256
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderijcomplex aan de tonsedijk, de westelijke afsluiting van de in 1558 ingedijkte nieuwe fijnaartse polder in Fijnaart

Vlasroterij

Tonsedijk 27
Klundert (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. VLASROTERIJ, gelegen ten westen van de Tonsedijk aan het water de Tonnekreek, dateert uit ca. 1936 en is een warmwaterroterij be..

Poortpalen bij de boerderij 'Leeuwenstee'

Oostdijk 24
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Poortpalen bij de boerderij "Leeuwenstee".

Boerderij met afzonderlijk woonhuis onder zadeldak tussen topgevels

Oostdijk 18
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Boerderij met afzonderlijk woonhuis onder zadeldak tussen topgevels; ramen met kleine roedenverdeling, vensters met luiken behangen. Eind 18..

Huis onder schilddak en met empire lijstgevel, gepleisterd, waarin door pilasters omlijste ingang, kroonlijst op voluutvormige consoles en versierd me ..

Stadhuisring 16
Klundert (Gemeente Moerdijk)
HUIS onder schilddak en met Empire lijstgevel, gepleisterd, waarin door pilasters omlijste ingang, kroonlijst op voluutvormige consoles en v..

Boerderij waarvan alleen de afzonderlijke woning van belang is, met zadeldak tussen zijtopgevels, in de gevel nog sporen van de oorspronkelijke venste ..

Oostdijk 12
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Boerderij waarvan alleen de afzonderlijke woning van belang is, met zadeldak tussen zijtopgevels, in de gevel nog sporen van de oorspronkeli..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderijcomplex aan de tonsedijk, de westelijke afsluiting van de in 1558 ingedijkte nieuwe fijnaartse polder in Fijnaart