Langsdeelschuur in Baarle Nassau

Boschoven 6
5111XG Baarle Nassau

Beschrijving van Langsdeelschuur

Inleiding LANGSDEELSCHUUR uit de 18de eeuw, behorend bij een in 1936 vervangen oude boerderij die in beginsel uit eind 17de eeuw dateerde. De Vlaamse schuur ligt in de buurtschap Boschoven dat deel uitmaakt van het oorspronkelijke cultuurlandschap van Baarle-Nassau. De schuur is volledig intact, maar wordt sinds kort niet meer gebruikt. Beschrijving De schuur met de nokrichting parallel aan de weg gelegen, heeft een hoog schilddak gedekt met Oudhollandse pannen. Fitse lstekwanden, afgeschermd door platen board, liggen aan de lange en korte zijde gericht naar de weg. Aan het erf deels houten en stenen muren. Hoge opgeklampte inrijdeuren aan erf-, dichtgezette deuren aan de veldzijde van de schuur. Inwendig is het driebeukige gebint gaaf bewaard. Op het terrein staan 20 linden van ca. 2 m omtrek. Waardering De schuur is van cultuurhistorische waarde uit oogpunt van agrarische bedrijfsgeschiedenis. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de typologische zeldzaa mheid en het bijzondere materiaalgebruik. De schuur heeft betekenis wegens de situering in een gebied met een nog grotendeels middeleeuwse landschapsinrichting. De schuur is van belang wegens het gaaf behouden in- en exterieur en de historische zeggingskracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)