Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kortgevelboerderij in Sprang Capelle

Boerderij

Raadhuisstraat 135
5161BG Sprang Capelle (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1739


Beschrijving van Kortgevelboerderij

Inleiding KORTGEVELBOERDERIJ, met woonhuis en schuur onder één dak, volgens de jaartalankers daterend uit 1739. Gelegen in het Langstraatdorp Vrijhoeve-Capelle. Het is van het brede lage type met wolfdak, één van de twee boerderijtypes karakteristiek in de gemeente. Beschrijving Het eenlaags onderkelderde woonhuis heeft een geblokt gepleisterde voorgevel en zijgevels in handvorm baksteen. Het heeft een rieten wolfdak waarop twee schoorstenen. In de voorgevel ligt de ingang met semiklampdeur met klopper en ongedeeld bovenlicht rechts van het midden. Links twee, rechts één zesruitsschuifvenster met luiken. Dezelfde vensters zonder luiken op zolder. In de rechterzijgevel liggen twee vierentwintigruitsvensters, de achteringang met gedeeld bovenlicht en een drieruitsschuifvenster. Bouwsporen wijzen op wijzigingen. De linkerzijgevel bevat enige kleine vensters. Voor het huis een stoepje van IJsselsteen met een hardstenen deurplaat voor de ingang. Staafankers in alle muren, jaartalankers, 1739, in de voorgevel. Inwendig bewaart het huis grotendeels de originele indeling en delen van de inrichting. In de muur tussen de linkervoorkamer en de vroegere woonkamer achter liggen de ruimten van de voormalige bedsteden. In de woonkamer is de kap van de grote schouw bewaard gebleven met ernaast de trap naar de opkamer. De geut sluit het woonhuis in de breedte af. Hierin liggen de trap naar de kelder, een grote schoorsteen en een handpomp. Achter de brandmuur ligt de schuur opgetrokken uit machinale steen en vernieuwde stalraampjes en deuren. In de achtermuur een staldeur en hoge hoekinrijdeuren. Inwendig twee eiken eenzijdig overstekende dekbalkgebinten met spant met balk. Het huis is omgeven door een tuin met diverse grote bomen, waaronder Italiaanse populier en wilg. Voor het huis twee snoeilinden en een haag. Waardering De boerderij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een voor de Langstraat karakteristiek type boerderij. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de uit- en inwendig gaaf behouden hoofdstructuur en de bewaardgebleven onderdelen van het interieur. De boerderij heeft ensemblewaarde wegens de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van de streek en is straatbeeldbepalend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506248
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kortgevelboerderij in Sprang Capelle

Gereformeerde kerk

Heistraat 4
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding De GEREFORMEERDE KERK werd gebouwd in neogotische stijl met neoclassicistische elementen in 1884-1886. Rond 1960 werd de kerk uit..

T-boerderij in eclecticistische stijl

Julianalaan 15
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding De T-BOERDERIJ werd in of omstreeks 1885 gebouwd in eclecticistische stijl. In 1957 werden de zes halfronde stalramen vervangen d..

Complex Julianalaan: bakhuis

Julianalaan 15
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Het BAKHUIS werd gebouwd in de eerste helft van de negentiende eeuw. Het gebouwtje in streekeigen stijl staat ter linkerzijde van..

Complex Julianalaan: schuur

Julianalaan 15
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding De SCHUUR is gebouwd in streekeigen stijl en ligt direct in het verlengde achter de boerderij en is gebouwd aan het begin van de ..

Voormalige spoorbrug, thans fietsbrug

Afwateringskanaal (bij)
Waalwijk
Inleiding Voormalige SPOORBRUG, thans in gebruik als fietsersbrug over het huidige afwateringskanaal 's-Hertogenbosch - Drongelen. Onderdee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kortgevelboerderij in Sprang Capelle