Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dijkboerderij in Sprang Capelle

Boerderij

Winterdijk 16
5161PH Sprang Capelle (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: vroeg 19e eeuw


Beschrijving van Dijkboerderij

Inleiding DIJKBOERDERIJ bestaande uit woonhuis en schuur onder één dak van het lage type met rieten wolfdak. Aan de dijk ligt een gepotdekseld schuurtje onder zadeldak met rode Oudhollandse pannen. De boerderij ligt in de buurtschap Labbegat dat zich met een eigen haven ontwikkelde tot een industriële kern van bescheiden omvang. De boerderij dateert uit de vroege 19de eeuw. Beschrijving Het eenlaags woonhuis is opgetrokken uit handvorm baksteen met vlechtingen en g edekt door een rieten wolfdak met twee schoorstenen. In de drie raamassen brede voorgevel ligt de ingang met vernieuwde paneeldeur links en rechts twee schuifvensters met luiken en een halfvenster met luik in de zijmuur. Op zolder een vierruitsvenster. Strekken boven de vensters. Smeedijzeren sierankers in de voorgevel, staafankers in de overige muren. Op het erf is aan de linkerzijmuur een aanbouw in handvorm baksteen onder zadeldak met zwarte Oudhollandse pannen en vernieuwde ingang en vensters. In de rechterzijmuur het opkamerraam. Achter de brandmuur een aanzienlijk lager vloerniveau met een uitbouw waarachter de verbrede schuur, beide onder lagere dakvoet. In het woonhuis liggen schuifvensters met bovenlicht. Bouwnaden en de toepassing van verschillende soorten baksteen in de achter- en zijgevels duiden op wijzigingen in verschillende periodes. De linkerzijmuur van het bedrijfsgedeelte is geheel opgetrokken uit rode machinale baksteen met kleine stalraampjes van verschillende grootte. In de achtergevel ligt onder het wolfeind een hooiluik. Verder dubbele opgeklampte inrijdeuren en twee lage houten deuren onder een gewapend betonnen latei en drie zesruits betonnen stalramen. Inwendig is het woonhuis geschikt gemaakt voor gedeelde bewoning. De hoofdopzet met opkamer en onderkelding tussen woon- en bedrijfsgedeelte is herkenbaar. In het bedrijfsgedeelte is een gaaf overstekend dekbalkgebint bewaard. Het terrein is van de weg gescheiden door een ijzeren sierhek met spiraalvormen, pijlpunten, blad- en pijnappelmotief. Waardering De boerderij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling van het kleinschalige bedrijf. Zij heeft architectuurhistorische waarde wegens de herkenbaarheid van de hoofdstructuur. Door haar markante ligging aan de dijk in een klein industrieel gebied draagt de boerderij, mede door haar historische zeggingskracht, bij tot de visuele gaafheid van de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506247
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dijkboerderij in Sprang Capelle

Villa Welgelegen

Hogevaart 82
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding De VILLA WELGELEGEN werd in 1905 gebouwd voor H. Oerlemans en C.H. Quirijns. Het pand heeft zowel kenmerken van chaletstijl als j..

Complex villa Welgelegen

Hogevaart 82
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding De jugendstil THEEKOEPEL werd gebouwd in 1912 voor H. Oerlemans en H. Quirijns. Het gebouwtje bevindt zich rechts van de voorgeve..

Brug over de Hogevaart

Hogevaart 82
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding De BRUG is gebouwd rond 1915 in opdracht van H. Oerlemans en H. Quirijns. Het afsluitende hekwerk dat vrijwel midden op de brug s..

Sluisbrug over het Zuiderafwateringskanaal

Zuiderafwateringskanaal (bij)
Sprang (Gemeente Waalwijk)
Inleiding SLUISBRUG over het Zuiderafwateringskanaal, ca. 1900, bij de aanleg hiervan (1887-1900) opgetrokken in ambachtelijk-traditionele ..

Huis Zuidewijn: hoofdgebouw

Hogevaart 60
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Zuidewijn). Het in oorsprong 15de-eeuwse edelmanhuis is aan het einde van de 16de eeuw, met gebruik..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dijkboerderij in Sprang Capelle