Woonhuis in Etten Leur

Korte Brugstraat 10
4871XS Etten Leur

(1 recensie)

Beschrijving van Woonhuis

Inleiding WOONHUIS in ca. 1860 uit twee oudere huisjes ontstaan in opdracht van een uit Den Haag afkomstige admiraal die zich in Leur vestigde. De woonhuisfunctie werd tweemaal onderbroken. In 1920/1930 door de vestiging van een Protestants jongenstehuis waarvoor dakkapellen en aanbouwen achter het huis nodig waren. De vestiging van een winkel in 1957 had de verdwijning van de originele stoep en stoeppalen met staven tot gevolg. De huidige bewoners hebben de woonhuissituatie gereconstrueerd. Beschrijving Het tweelaags huis heeft een in handvorm baksteen en staand verband opgetrokken lijstgevel en in kruisverband met IJsselsteen opgetrokken achter- en zijmuren met vlechtingen. Het zadeldak tussen tuitgevels is gedekt met Oudhollandse pannen en heeft aan de achterkant een lagere dakvoet. De voorgevel heeft vijf raamassen met centrale pilasteringang met kapitelen en brede kroonlijst. Boven de paneeldeur een bovenlicht met siersmeedwerk. Links en rechts van de ingang zijn elk twee zesruitsschuiframen geplaatst, waarvan de duimen van de verdwenen luiken nog aanwezig zijn. Op de verdieping vijf vierruitsschuiframen en samengestelde ramen in de dakkapellen. De voorgevel wordt afgesloten met een geprofileerde houten kroonlijst op vlakke consoles waartussen geometrische versiering. De zijgevels met cementen voet hebben zesruits en verschillende moderne ramen. In de staafankers komen v- en x-vormige versieringen voor. Voor het huis loopt een stoep en staan vier snoeilindes. Links van het huis voert een klinkerstraatje naar een gemetseld poortje waarin een opgeklampte getoogde deur met inloopdeurtje. Inwendig heeft het huis de originele symmetrische indeling behouden. De beide voorkamers bezitten nog gestucte plafonds met florale motieven in het midden en de hoekstukken. Verder bezit het een houten kastenwand met paneeldeuren gescheiden door gecanneleerde pilasterpanelen met plint en bekroning. Waardering Het huis heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeldfunctie van een voornaam 'stadshuis' in een dorpskern. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de nog aanwezige samenhang tussen exterieur en interieur. Het huis heeft ensmblewaarde wegens de situering in de oude kern van het havenplaatsje Leur waar het deel uitmaakt van een waardevolle bebouwingsgroep die bijdraagt tot de visuele gaafheid van de dorpse omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

3
Recensie door: ()
De foto bij deze beschrijving klopt niet. Het is een foto van ons huis, Korte Brugstraat 70 Etten- leur