Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Etten Leur

Woonhuis

Korte Brugstraat 10
4871XS Etten Leur
Noord Brabant

Bouwjaar: 1860

(1 recensie)

Beschrijving van Woonhuis

Inleiding WOONHUIS in ca. 1860 uit twee oudere huisjes ontstaan in opdracht van een uit Den Haag afkomstige admiraal die zich in Leur vestigde. De woonhuisfunctie werd tweemaal onderbroken. In 1920/1930 door de vestiging van een Protestants jongenstehuis waarvoor dakkapellen en aanbouwen achter het huis nodig waren. De vestiging van een winkel in 1957 had de verdwijning van de originele stoep en stoeppalen met staven tot gevolg. De huidige bewoners hebben de woonhuissituatie gereconstrueerd. Beschrijving Het tweelaags huis heeft een in handvorm baksteen en staand verband opgetrokken lijstgevel en in kruisverband met IJsselsteen opgetrokken achter- en zijmuren met vlechtingen. Het zadeldak tussen tuitgevels is gedekt met Oudhollandse pannen en heeft aan de achterkant een lagere dakvoet. De voorgevel heeft vijf raamassen met centrale pilasteringang met kapitelen en brede kroonlijst. Boven de paneeldeur een bovenlicht met siersmeedwerk. Links en rechts van de ingang zijn elk twee zesruitsschuiframen geplaatst, waarvan de duimen van de verdwenen luiken nog aanwezig zijn. Op de verdieping vijf vierruitsschuiframen en samengestelde ramen in de dakkapellen. De voorgevel wordt afgesloten met een geprofileerde houten kroonlijst op vlakke consoles waartussen geometrische versiering. De zijgevels met cementen voet hebben zesruits en verschillende moderne ramen. In de staafankers komen v- en x-vormige versieringen voor. Voor het huis loopt een stoep en staan vier snoeilindes. Links van het huis voert een klinkerstraatje naar een gemetseld poortje waarin een opgeklampte getoogde deur met inloopdeurtje. Inwendig heeft het huis de originele symmetrische indeling behouden. De beide voorkamers bezitten nog gestucte plafonds met florale motieven in het midden en de hoekstukken. Verder bezit het een houten kastenwand met paneeldeuren gescheiden door gecanneleerde pilasterpanelen met plint en bekroning. Waardering Het huis heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeldfunctie van een voornaam 'stadshuis' in een dorpskern. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de nog aanwezige samenhang tussen exterieur en interieur. Het huis heeft ensmblewaarde wegens de situering in de oude kern van het havenplaatsje Leur waar het deel uitmaakt van een waardevolle bebouwingsgroep die bijdraagt tot de visuele gaafheid van de dorpse omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506246
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

Woonhuis
3
Recensie door: ()
De foto bij deze beschrijving klopt niet. Het is een foto van ons huis, Korte Brugstraat 70 Etten- leur
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Etten Leur

Huis met ingezwenkte halsgevel van gele baksteen met vernieuwde rollaag

Korte Brugstraat 12
Etten Leur
HUIS met ingezwenkte halsgevel van gele baksteen met vernieuwde rollaag. Winkelpui en moderne ramen in de voorgevel, oudere ramen in de zijg..

Nederlands hervormde kerk

Lange Brugstraat 2
Etten Leur
Ned.Herv.Kerk. Als kapel ter ere van de H. Maagd en het H. Kruis gesticht in 1284, afhankelijk van de kerk van Etten. In 1584 verwoest en te..

Boerderij van een in deze steek ongebruikelijk type

Korte Brugstraat 44
Etten Leur
Boerderij van een in deze steek ongebruikelijk type; het woonhuis met zijn middengang is dwars op de lengte-as van de stal gericht en zijn k..

De Ster

Geerkade 21
Etten Leur
Inleiding. ZEEPZIEDERIJ uit 1913 gebouwd door M. Geesink: "Zeep- en Glycerinefabriek De Ster". Het bedrijf is gesticht in 1843 door de firm..

Huis met gepleisterde topgevel

Lange Brugstraat 31
Etten Leur
Huis met gepleisterde topgevel; ingang omlijst door vlakke pilasters en een kroonlijst, in het bovenlicht roeden in een patroon van segmente..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)