Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gave boerderij van het hallehuis-type in Well

Boerderij

Klemit 9
5325KG Well (gemeente Maasdriel)
Gelderland

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Gave boerderij van het hallehuis-type

Gave boerderij van het hallehuis-type. Traditionele in aanleg nog 17de eeuwse, doch wat betreft detaillering 2de helft 13de eeuwse boerderij onder rieten wolfdak. Het in overwegend kruisverband gemetselde, bakstenen gebouw is opgetrokken op een rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een met riet gedekt wolfdak. De boerderij, van het zogenaamde "halle-huistype", heeft een driebeukige opzet met een hoge middenbeuk en lagere zijbeuken en een constructie met ankerbalkgebinten,waarvan er één in de achtergevel zichtbaar is. Woon- en bedrijfsgedeelte zin van elkaar gescheiden door een brandmuur met rookkanaal. Het voorhuis is twee vakken diep, het achterhuis drie, in oorsprong eveneens twee. In de rechter zijbeuk van het voorhuis bevindt zich een kelder met een tongewelf en daarboven een opkamer. In de voorgevel deur met bovenlicht; ter rechterzijde 15-ruits opkamerraam met daaronder een keldervenster en links twee raamkozijnen met luiken op de zolderverdieping twee vensters. De achtergevel bevat een overstekend dakschild, waarvan het oostelijk deel is dichtgezet. Het aan één zijde afsluiten van dit overstek is kenmerkend voor de Bommelerwaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506242
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gave boerderij van het hallehuis-type in Well

Pand met vensters met oude kozijnen, luiken en schuiframen, waarin een twintig- en negenruitsroedenverdeling

Lenshoek 1
Well (Gemeente Maasdriel)
PAND met jaartalankers: 1831. Vensters met oude kozijnen, luiken en schuiframen, waarin een twintig- en negenruitsroedenverdeling. Linker g..

Boerderij op T-vormige plattegrond

de Hophoven 5
Nederhemert (Gemeente Zaltbommel)
Boerderij op T-vormige plattegrond, 17e eeuw, onder rieten schilddak. Ontlastingsbogen; vensters met luiken en 19e eeuwse schuiframen.

Zaalkerkje

Kerkplein 1
Nederhemert (Gemeente Zaltbommel)
HERV. KERK. Zaalkerkje uit 1776, aan de noord- en zuidzijde driehoekig gesloten. Open klokketorentje op het dak. In het middenvak van de zui..

Gebr. Remmerde

Maasdijk 1
Nederhemert (Gemeente Zaltbommel)
Molen. Zeskantige, houten korenmolen op gemetselde voet, 1716. Gerestaureerd 1958. Steen met wapen, 18e eeuw.

Hoeve met omlopend schilddak

Maasdijk 50
Nederhemert (Gemeente Zaltbommel)
Hoeve XVIII met omlopend schilddak, door riet gedekt. Lage verdieping. Vensters met oude kozijnen en schuiframen, waarin goede roedenverdeli..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gave boerderij van het hallehuis-type in Well