Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winsumer- en Schaphalsterzijlen in Winsum

Weg En Waterwerk

Schaphalsterzijl 4
9951TW Winsum
Groningen

Bouwjaar: 1459 (Winsumerzijl) 1636 (Schaphalsterzijl) vernieuwd in 1790, 1890 en 1917


Beschrijving van Winsumer- en Schaphalsterzijlen

Omschrijving SLUIZENCOMPLEX, de Winsumer- en Schaphalsterzijlen genaamd, wat huidig aanzien betreft voornamelijk daterend uit 1917 en bestaande uit van west naar oost een keersluis, de Schaphalsterzijl genaamd, een middenkeersluis, de Nieuwe Sluis genaamd, en een tweede keersluis, de Winsumerzijl genaamd. De zuidelijke keersluis, de SCHAPHALSTERZIJL, heeft wanden die zijn opgemetseld van rode baksteen en deels gepleisterd zijn. De sluisdeur is een zogenaamde Stoney-schuif, bestaande uit een raamwerk van profielstaal bekleed met ijzeren platen dat door middel van een hefmechanisme omhoog wordt getrokken. Het hefmechanisme staat op een uit rode baksteen gemetselde overbouwing van de sluis met smeedijzeren leuningstijlen; aan weerszijden van de sluis ligt een trap. Ten noorden van de Schaphalsterzijl ligt een middenkeersluis met schotbalkkering. De MIDDENKEERSLUIS bestaat uit twee pijlers opgemetseld van rode baksteen met aan de oost- en westkant driezijdige beƫindigingen; op de hoeken natuurstenen elementen; in de gepleisterde wanden sponningen voor de schotbalken (die over de gehele breedte van de opening liggen opgestapeld); leuningstijlen van smeedijzer; op het landhoofd staat een bedieningsmechanisme ten behoeve van de schotbalkkering. Ten noorden van schotbalkkering ligt de tweede keersluis, de WINSUMERZIJL. De noordelijke keersluis is hetzelfde als de zuidelijke, maar de helft breder. Op het oostelijk gedeelte van het noordelijke landhoofd staat een ijzeren paal met ijzeren schild met het wapen van het waterschap Hunsingo; in noordoostelijke wand van dit landhoofd is een natuurstenen gedenksteen ingemetseld met gedeeltelijk onleesbaar opschrift: 'Deze drie sluizen zijn droog gemaakt, hersteld, van schuiven en nieuwe deuren voorzien in de jaren ....-1917' gevolgd door de namen van de bestuursleden van het waterschap Hunsingo. Over het sluizencomplex loopt aan de oostzijde een weg met een in 1963 aangebracht wegdek met over de twee keersluizen en de middenkeersluis een vaste brug met smeedijzeren leuningstijlen. Waardering Sluizencomplex, de Winsumer- en Schaphalsterzijlen genaamd, oorspronkelijk daterend uit respectievelijk 1459 en 1636 en vernieuwd in 1790, 1890 en 1917 van algemeen belang: - als voorbeeld van een sluizencomplex uit het begin van de 20ste eeuw; - als onderdeel van de waterhuishouding van het Reitdiep in Groningen; - vanwege de bijzondere samenstelling van het complex; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het object; - vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506241
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winsumer- en Schaphalsterzijlen in Winsum

Houten loods op rechthoekige plattegrond met aanbouw

Schaphalsterzijl 4
Winsum
Omschrijving Houten LOODS op rechthoekig plattegrond met aanbouw, opgetrokken op roodbakstenen fundament en gedekt door een zadeldak van go..

Wierde (Schaphalsterzijl)

Winsumerdiep
Winsum
Verhoogde woonplaats. Datering: Middeleeuwen. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Zijlhuis

Zijlvestweg 26
Schouwerzijl (Gemeente De Marne)
Voormalige Herberg. PAND onder dwars zadeldak met wolfeinden; hoekschoorstenen op een waarvan houten "gek". Halfrond gesloten ingangsomlijst..

Aduarderzijlen, 't Waarhuis

Zijlsterweg 20
Feerwerd (Gemeente Winsum)
Zijlhuis, bestaande uit twee bouwlichamen onder evenwijdige zadeldaken, waarachter een schuur is opgetrokken; het voorste heeft in de zijtop..

Aduarderzijlen

bij Zijlsterweg 20 (Aduarderzijl) Zijlsterweg 20 2 bij Zijlsterweg 20 (Aduarderzijl)
Ezinge (Gemeente Winsum)
Aduarderzijlen. Markant in het landschap en de tot 1877 zeekerende Reitdiepdijk gelegen SLUIZENCOMPLEX, gesitueerd daar waar het Aduarderdie..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winsumer- en Schaphalsterzijlen in Winsum

Foto's (4)