Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molen van Speelman (stellingmolen) in Sassenheim

Molen

H. Knoopstraat 1
2171PW Sassenheim (gemeente Teylingen)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1846


Beschrijving van Molen van Speelman (stellingmolen)

Inleiding Plat afgedekte onderbouw van een achtkante stellingmolen, genaamd de 'Molen van Speelman', in oorsprong daterend uit 1846. Omschrijving De onderbouw van de molenromp is in baksteen opgetrokken en bestaat uit drie bouwlagen. In de noordelijke gevelzijde bevindt zich op de begane grond een getoogde deur waarboven een rollaag; in de noordoostelijke gevelzijde een vijftienruits venster op de begane grond; in de oostelijke gevelzijde op de tweede verdieping een vijftienruitsvenster met hijsbalk; in de zuidoostelijke gevelzijde op de eerste verdieping eveneens een vijftienruitsvenster; in de zuidelijke gevelzijde een getoogde dubbele deur waarboven een nieuwe gedenksteen met onder meer de naam van de stichter van de molen J.J. van Rhijn, de herbouw door C.J. Speelman en datum van restauratie; in de zuidwestelijke gevelzijde op de begane grond een vijftienruitsvenster; in de westelijke gevelzijde op de tweede verdieping een vijftienruitsvenster in de westelijke gevelzijde op de tweede verdieping een vijftienruitsvenster; en in de noordwestelijke gevelzijde op de eerste verdieping een vijftienruitsvenster. Op de scheiding van de eerste en tweede verdieping zijn hardstenen consoles zichtbaar; op enige afstand onder het dak bevinden zich openingen voor de vroegere stellingliggers. Landelijk gezien is het onderhavige molentype vrij algemeen. Met het gegeven dat in Zuid-Holland vooral ronde stenen stellingmolens voorkomen is het voor de regio een weinig voorkomend type. In 2001 resteren in Zuid-Holland nog 8 molens van dit type. De molen kende, afgaande op interpretatie van kadastrale gegevens, perioden van bewoning. Waardering De romp van de Molen van Speelman is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en typologische waarden als voorbeeld van een molenromp van het type achtkante stellingmolen. Hoewel genoemd molentype landelijk gezien vrij veel voorkomt, is dit in Zuid-Holland op zich tamelijk zeldzaam. Het feit dat de korenmolen kennelijk vanaf een vroeg stadium een periode van bewoning heeft gekend levert, ongeacht het ontbreken van duidelijke, fysieke blijken daarvan in de romp, een extra score op voor wat betreft het punt van de zeldzaamheid van het object. Immers, bewoonde korenmolens kwamen in het algemeen in ons land weinig voor. Daarnaast vormen de visuele kwaliteit en de relatieve gaafheid van het bouwkundig casco van de molenromp argumenten voor een waardering op rijksniveau. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506223
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Molen van Speelman
Sassenheim molenromp speelman.jpg
Basisgegevens
Bouwjaar 1846/1869
Verdwenen 1868, 1869 verbrand; 1882 gedeeltelijk afgebroken
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante houten molen
Stellinghoogte 9,25 m
Functie korenmolen
Oorspronkelijk gebruik  het malen van graan
Huidig gebruik  woning
Monumentnummer  506223
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Molen van Speelman is een voormalige windmolen in Sassenheim in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Deze korenmolen is in 1846 in opdracht van Jacobus van Rhijn gebouwd en kreeg als naam De Nijverheid. Hij moet de molen in 1848 verkopen en ook de mensen na hem houden de molen niet lang in bezit: voor 1851 wordt de molen tweemaal doorverkocht. Daarna is de stellingmolen tot 1868 eigendom van de familie Knoop. Op 29 oktober 1868 slaat de bliksem in en brandt de molen uit. Cornelis Johannes Speelman koopt de molen en laat deze herbouwen. Een jaar later slaat de bliksem opnieuw in en het gezin Speelman kan maar net aan de vlammen ontsnappen. De bovenbouw wordt in 1882 verkocht en in De Cocksdorp herbouwd.

De vorm van de molen is voor de provincie Zuid-Holland zeer ongebruikelijk. Houten achtkante molens op een stenen achtkante onderbouw komen met name in de noordelijke provincies voor. In Zuid-Holland resteert alleen de romp van de Speelman.

Sinds 1999 is men bezig de molen op dezelfde plek te herbouwen. De romp is gerestaureerd, maar voor de herbouw van de bovenbouw stuit de stichting die de molen beheert op grote tegenwerking vanuit de gemeente. Het is onzeker of De Speelman herbouwd zal worden.


Monumenten in de buurt van Molen van Speelman (stellingmolen) in Sassenheim

Woonhuis "Anna Margaretha"

Hoofdstraat 153
Sassenheim (Gemeente Teylingen)
Inleiding Omstreeks 1912 in nieuw-historisende stijl opgetrokken VILLA, genaamd Anna Margaretha' en gebouwd in opdracht van de familie Spee..

Woonhuis "Sunbeam"

Hoofdstraat 155
Sassenheim (Gemeente Teylingen)
Inleiding In 1909-1910 gebouwd, vrijstaand WOONHUIS van het type villa. Het huis draagt de naam 'Sunbeam' en is gebouwd in opdracht van de..

Woonhuis "Casa Reale"

Hoofdstraat 159
Sassenheim (Gemeente Teylingen)
Inleiding In 1894, in opdracht van Gerard Kruijff, ter gelegenheid van zijn huwelijk met Helena Vorstius gebouwd WOONHUIS van het type vill..

Hofstede Wiltrijk

Hoofdstraat 55
Sassenheim (Gemeente Teylingen)
Boerderij, gepleisterd langhuis 17e eeuw.

Het Oude Koningshuys

Wilhelminalaan 13
Sassenheim (Gemeente Teylingen)
Het Koningshuis. Statig rechthoekig landhuis, terrein in omgrachting.

Kaart & Routeplanner

Route naar Molen van Speelman (stellingmolen) in Sassenheim

Foto's (1)