Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Oude Molen in Fijnaart

Molen

Oudemolensedijk 16
4793TH Fijnaart (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1845 / 2005


Beschrijving van De Oude Molen

Inleiding Vrij gelegen, niet meer geheel complete bakstenen windkorenmolen uit (naar alle waarschijnlijkheid) 1845 en een - beschermenswaardig - bakstenen molenaarshuis uit 1897. Omschrijving Conisch toelopende molenromp, opgetrokken in baksteen, met diverse over de romp verspreid aangebrachte rondboogvensters; de romp is met een kap gedekt. Stelling en wieken ontbreken. Inwendig zijn de bovenas, koningsspil, het volledige luiwerk, de trappen, alle zolders en balklagen in tact. Waardering De molen heeft oudheidkundige waarde (naar alle waarschijnlijkheid 1845) en beschikt nog over een belangrijk deel van de inwendige oorspronkelijke technische voorzieningen die voor de uitoefening van de functie - het malen van graan - onontbeerlijk zijn; de algemene betekenis voor de geschiedenis van het historisch bedrijf alsmede voor die van de agrarische geschiedenis is als gevolg evident. De vrije ligging biedt de molen vanouds een goede windvang hetgeen de historische ensemblewaarde in belangrijke mate kenmerk t en ondersteunt. In het vlakke polderlandschap biedt de molen een opmerkelijk historisch herkenningspunt en karakteristieke belevingswaarden aan de streek terwijl dit beeld in nationaal opzicht symbolische betekenis en waarde vertegenwoordigt. Het nabij gelegen molenaarshuis (1897) bezit weliswaar zelfstandige monumentwaarde maar verleent aan de molen een karakteristiek complement waardoor een algemeen historisch sociaal-cultureel patroon van de nauwsluitende combinatie wonen/werken in één oogopslag tot uitdrukking wordt gebracht. Voor de geschiedenis van de molenbouw is de molen in zekere zin van bijzondere betekenis want het is het laatste voorbeeld van een ronde stenen windkorenmolen in het Westbrabantse kleipoldergebied. De nabijgelegen vroegere zeedijk voegt daar in historisch opzicht nog een duidelijke waarneembare waarde aan toe; in dit kader beschikt de molen over een nationaal monumentenbelang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506207
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Oude Molen
De Oude Molen (2008)
De Oude Molen (2008)
Basisgegevens
Plaats Oudemolen
Bouwjaar 1845 / 2005
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 23,00 m
Stellinghoogte 5 m
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan, thans op vrijwillige basis
Monumentnummer  506207
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Stichting de Oude Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Oude Molen is een windmolen aan de Oudemolensedijk 16 in Oudemolen (gemeente Moerdijk). Het is een ronde stenen stellingmolen die als korenmolen is ingericht. De Oude Molen heeft tot in de jaren zestig van de 20e eeuw gedraaid. In het begin van de jaren zestig van de 20e eeuw zou de molen worden gerestaureerd, maar die plannen zijn door geldgebrek niet doorgegaan; in 1966 werd zelfs een sloopvergunning verleend. De molen werd in 1967 onttakeld en pas in 2000, toen de molen werd ondergebracht in een stichting, kwam verbetering in de situatie: in 2002 werd begonnen met het werk, dat tot 2008 zou duren. Bij de onttakeling waren alle nog bruikbare delen van het gaande werk verwijderd om elders hergebruikt te worden. Bij de restauratie zijn daar waar mogelijk zo veel mogelijk originele onderdelen gebruikt. Het bovenwiel is een exacte kopie van het origineel, dat in een andere molen was geplaatst.

Het gevlucht is uitgerust met zelfzwichting. Dit systeem was tot aan het moment van onttakeling aanwezig en is ook bij de restauratie aangebracht. In de molen bevinden zich 1 koppel 17der en 1 koppel 16der kunststenen. Verder is een hamermolen met DAF dieselmotor aanwezig.

De molen is op woensdag 13.30 - 17.00 uur; zaterdag 10.00 - 12.00 / 13.30 - 17.00 uur en op afspraak te bezoeken.

Foto'sMonumenten in de buurt van De Oude Molen in Fijnaart

Woonhuis van oorspronkelijk boerderijencomplex

Oudemolensedijk 20
Fijnaart (Gemeente Moerdijk)
Inleiding Woonhuis uit 1685 van het oorspronkelijke boerderijcomplex, liggend op circa vijftien meter afstand van de Oudemolensedijk (die t..

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkring 1
Fijnaart (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. De Nederlandse Hervormde KERK werd in 1876 gerealiseerd in Ambachtelijk-Traditionele stijl met Neo-Romaanse elementen naar een o..

Pastorie

Molenstraat 24
Fijnaart (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. De PASTORIE werd omstreeks 1873 in een Eclectische stijl gebouwd naar ontwerp van de architect P. Soffers in opdracht van het be..

Huis onder schilddak en met lijstgevel waarvan de bovenhoeken ingezwenkt zijn

Voorstraat 33
Fijnaart (Gemeente Moerdijk)
Huis onder schilddak en met lijstgevel waarvan de bovenhoeken ingezwenkt zijn. Ingang met kroonlijst en pilasters. Geprofileerde gootlijst. ..

Huis onder dwars schilddak en met lijstgevel

Voorstraat 31
Fijnaart (Gemeente Moerdijk)
Huis onder dwars schilddak en met lijstgevel. Ingang met kroonlijst en pilasters. 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)