Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Robonsbosmolen in Alkmaar

Molen

Munnikenboschpolder 5
1816MC Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1781


Beschrijving van Robonsbosmolen

Achtkante met riet gedekte watermolen, zeer waarschijnlijk gebouwd in 1781, ter vervanging van een vorige molen. Blijkens een oude kaart stond hier al in 1574 een molen. Na brand (1972) vergaand gerestaureerd en bij die gelegenheid voorzien van een houten as met houten zogenaamde "haspelwiekenkruis". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506197
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Robonsbosmolen
De Robonsbosmolen
De Robonsbosmolen
Basisgegevens
Plaats Alkmaar
Bouwjaar 1781, 1976
Type grondzeiler
Kenmerken achtkante binnenkruier
Vlucht 19.40 m
Functie poldermolen
Oorspronkelijk gebruik  Het bemalen van de Munniken- Raven- en Robonsbospolder
Huidig gebruik  woning
Monumentnummer  506197
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Het Haspelkruis
Het Haspelkruis
Portaal  Portaalicoon   Molens

Robonsbosmolen is een poldermolen in Alkmaar. De molen is gebouwd in 1781 voor de bemaling van de Munniken-, Raven- en Robonsbospolder op de Schermerboezem.

In 1931 is de molen buiten bedrijf genomen. Hij is daarbij uitgesloopt, en het scheprad is vervangen door een elektrisch aangedreven vijzel in de oude waterloop. Nadat in 1944 een storm de molen heeft beschadigd is het gevlucht verwijderd.

In 1971 kwam de molen in eigendom van de gemeente Alkmaar die hem zou restaureren. Na een vermoedelijk met opzet gestichte brand in 1972 kwam dit echter neer op bijna volledige herbouw. Sinds de restauratie is de molen ingericht als woning en draait weer regelmatig.

De molen heeft als enige in Nederland een houten haspelkruis als gevlucht. Hierbij zijn de roeden in tweeën, en zitten om de askop heen geklemd, in plaats van erdoorheen gestoken. Het enige andere haspelkruis in Nederland zit in Poldermolen Waarland, maar dat is een ijzeren uitvoering die wel in een askop is gestoken.

Tot aan 1981 was dit een seinmolen voor de Schermerboezem. Tijdens de stilstand van 1931 tot 1976 stond hiervoor een lamp op de kap.


Monumenten in de buurt van Robonsbosmolen in Alkmaar

Geestmolen

Hoeverpad 10
Alkmaar
Poldermolen "Geestmolen" van de polder de Egmondermeer. Achtkante binnenkruier, gebouwd 1565; romp en kap met riet gedekt. In de spil jaarta..

Molenaarswoning bij de geestmolen

Hoeverpad 13
Alkmaar
Molenaarswoning bij de Geestmolen; eenvoudig, verdiepingloos pandje, 19e eeuws (mogelijk in oorsprong ouder), onder met pannen gedekt zadeld..

Bosmolen

Hoeverweg 35
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
16e eeuwse achtkantige poldermolen met houten voet en met riet gedekt molenlichaam. In 1885 tot vijzelmolen verbouwd. Inwendig 18e eeuwse te..

Stolpboerderij "Bonne Hoeve"

Egmondermeer 10
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Inleiding STOLPBOERDERIJ "Bonné Hoeve" is gebouwd in 1873 in de karakteristieke streek-eigen bouwtrant als vervanger van een boerderij die..

Karenhuis

Krelagestraat 1
Alkmaar
Inleiding BEJAARDENHUIS "Karenhuis" uit 1918-1919 in sobere baksteenarchitectuur met bijbehorende TUINMUREN als erfscheiding aan de Leeghwa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Robonsbosmolen in Alkmaar

Foto's (2)