Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoefslagpaal 46 in Zwolle

Weg En Waterwerk

Fabrieksweg 6
8015PT Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1760


Beschrijving van Hoefslagpaal 46

Omschrijving Van de 87 arduinstenen hoefslagpalen, geplaatst in 1760 op grond van het besluit van Ridderschap en Steden van Overijssel van 21 maart 1759, zijn er nog maar vijf over. De Hoefslafpalen zijn geplaatst ter vervanging van houten palen. De nummers op de hoefslagpalen en de op de palen vermelde afstanden komen overeen met de gegevens in de dijkboeken. De hoefslagpalen begrensden onderhoudsvakken van de Sallandse dijk. Alle overige in ons land aanwezig geweest zijnde hoefslagpalen zijn verdwenen. Doordat in Salland stenen palen zijn gebruikt en niet volgens plan zijn verwijderd, heeft een aantal de oorlog en de dijkverzwaring overleefd. Hoefslagpaal 46 staat aan de westzijde van de weg op de dijk bij Harculo, op circa 300 meter ten noorden van een zijweg naar een fabriek in de uiterwaard bij het grenspunt tussen de gemeenten Zwolle, Hattem en Heerde. Zeskantige arduinstenen paal gedekt met een halve bol. Inscriptie uit 1760: R 148 V 6 D 6. Waardering De hoefslagpaal is van belang: - vanwege de hoge typologische en functionele zeldzaamheid en bijzondere ouderdom; - als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke ontwikkeling, namelijk het markeren van de onderhoudsvakken van de dijk; - vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de rivier de IJssel en het aangrenzende landschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506184
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoefslagpaal 46 in Zwolle

Huis te Windesheim, bosbaaswoning

Windesheimerweg 4
Zwolle
Omschrijving onderdeel 8: BOSBAASWONING. De ornamentele dienstwoning uit 1916, waarin de bosbaas van Windesheim gehuisvest was, ligt in de..

Huis te Windesheim, dubbele dienstwoning

Windesheimerweg 21
Zwolle
Omschrijving onderdeel 9: DUBBELE DIENSTWONING. De ornamentele, dubbele dienstwoning uit 1916 vormt de visuele beëindiging van een deel v..

Huis te Windesheim, westelijk bouwhuis

Windesheimerweg 2A
Zwolle
Omschrijving onderdeel 3B: BOUWHUIS, XVIII. Inleidinng Aan weerszijden van het voorplein staan twee bouwhuizen. Omschrijving Aan de we..

Huis te Windesheim, huisruïne

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 1: HUISRUïNE, XVII-XVIII. Restanten van de bakstenen kelderverdieping, die direct uit de gracht rijst; zware steu..

Huis te Windesheim, park met rozentuin

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG. De parkaanleg bestaat uit: a. voorterrein met voorplein; b. rozentuin en bloementuin; c. landschapsp..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoefslagpaal 46 in Zwolle