Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoefslagpaal nr. 87 in IJsselmuiden

Weg En Waterwerk

IJsseldijk
8260AA IJsselmuiden (gemeente Kampen)
Overijssel

Bouwjaar: 1760


Beschrijving van Hoefslagpaal nr. 87

Omschrijving Van de 87 arduinstenen hoefslagpalen, geplaatst in 1760 op grond van het besluit van Ridderschap en Steden van Overijssel van 21 maart 1759 zijn er nog maar 5 over. Hoefslagpaal nr. 87 is de laatste van de reeks. De hoefslagpalen zijn geplaatst ter vervanging van houten palen. De nummers op de hoefslagpalen en de op de palen vermelde afstanden komen overeen met de gegevens in de dijkboeken. De hoegslagpalen begrensden onderhoudsvakken van de Sallandse dijk. Alle overige in ons land aanwezig geweest zijnde hoefslagpalen zijn verdwenen. Doordat in Salland stenen palen zijn gebruikt en niet volgens plan zijn verwijderd, heeft een aantal de oorlog en de dijkverzwaring overleefd. Hoefslagpaal nr. 87 heeft enige jaren in de tuin van het Provinciaal Overijssels Museum gestaan maar is in 1991 op de oorspronkelijke plaats teruggeplaatst. De paal staat aan de noordzijde van het fietspad langs de IJsseldijk op circa 200 meter ten westen van het punt waar de Uiterwijkseweg op de dijk komt. Zeskantige arduinstenen paal gedekt met een halve bol. Inscriptie uit 1760: 87 R 127 V 8 D 1. Bovendien is deze paal voorzien van de letters M en S en van een steenhouwersteken. De M duidt op mastenbroek, de S op Salland. Waardering De hoefslagpaal is van belang: - vanwege de hoge typologische en functionele zeldzaamheid en bijzondere ouderdom; - als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke ontwikkeling, namelijk het markeren van de onderhoudsvakken van de dijk; - vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de rivier de IJssel en het aangrenzende landschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506183
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoefslagpaal nr. 87 in IJsselmuiden

Olde Zwarver D' Olde Zwarver

IJsseldijk 92
Kampen
Windkorenmolen, achtkantige bovenkruier met stelling. Stenen onderstuk, houten tussenstuk, bovenstuk en kap met riet gedekt. Bouwjaar 1842.

Villa Mary

IJsseldijk 1
Kampen
Inleiding Vrijstaande VILLA in 1892 in Chaletstijl gebouwd, in opdracht van J. van Hasselt.De naam "Villa Mary" verwijst naar de naam van d..

Pand met eenvoudige en aan weerszijden door gepleisterde lisenen begrensde lijstgevel

De la Sablonierekade 1
Kampen
Pand met eenvoudig lijstgevel; het gevelvlak aan weerszijden begrensd door gepleisterde lisenen. XXa. Een van de vier aaneengesloten huizen ..

Pand met eenvoudige en aan weerszijden door gepleisterde lisenen begrensde lijstgevel

De la Sablonierekade 2
Kampen
Inleiding In 1881 gebouwd woonhuis onder leiding van aannemer Fik uit Kampen, deel uitmakend van een rij van vier identieke woningen. De r..

Pand met eenvoudige en aan weerszijden door gepleisterde lisenen begrensde lijstgevel

De la Sablonierekade 3
Kampen
Pand met eenvoudige lijstgevel; het gevelvlak aan weerszijden begrensd door gepleisterde lisenen. XXa. Een van de vier aaneengesloten huizen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoefslagpaal nr. 87 in IJsselmuiden

Foto's (1)